Katasztrófavédelem

2022.12.16. 14:05

Gyilkos gáz: jelzett a szén-monoxid érzékelő egy pétervásárai családi házban

Jelzett a szén-monoxid-érzékelő egy családi házban csütörtök este Pétervásárán, a Szent Márton úton.

HEOL

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

A pétervásárai katasztrófavédelmi őrs tűzoltói vonultak az esthez, mérőműszerekkel kimutatták a gyilkos gázt a fürdőszobában egy nyílt égéterű kazán környezetében. A jelzésnek köszönhetően a lakók nem szenvedtek mérgezést. A tűzoltók értesítették a gázszolgáltatót és a kéményseprőket.

A szén-monoxid- mérgezés veszélye egész évben fennáll de, a fűtési szezonban több a fűtés miatt több nyílt lánggal égő berendezést használunk. Idén már megyénk tűzoltói 31 alkalommal vonultak a gyilkos gázzal kapcsolatos esetekhez és öten szenvedtek valamilyen fokú sérülést - írja a katasztrófavédelem.

 

Fontos!

 

A szén-monoxid színtelen, szagtalan, mérgező gáz, amely a tökéletlen égés következtében jön létre, ha a nyílt égésterű fűtőeszköz vagy vízmelegítő környezetében nincs elég levegő, vagy meghibásodik. Ezeket a berendezéseket tanácsos évente egyszer szakemberrel megnézetni. Gondoskodni kell arról is, hogy környezetükben a levegő-utánpótlás biztosítva legyen. Nem elég néha ablakot nyitni, állandó, automatikus szellőzésre van szükség, ezért az új, jól szigetelő ablakokba is légbevezetőt kell szerelni. Mivel a szén-monoxidot sem az emberek, sem az állatok nem tudják kiszagolni, nélkülözhetetlen egy jó minőségű szén-monoxid-érzékelőt elhelyezni ott, ahol nyílt lánggal működő eszközzel fűtenek vagy melegítik a vizet.

A hatóság által megfelelőre értékelt szén-monoxid-érzékelők listája a katasztrófavédelem honlapján is megtekinthető.

 

Hogyan előzhető meg a szén-monoxid kialakulása?

 

  • A nyílt lánggal égő tüzelő-, fűtő-, vízmelegítő és főzőeszközök telepítését bízzuk szakemberre!
  • A nyílt lánggal égő berendezések a szoba levegőjét használják az égés során. Biztosítsuk ezek levegő-utánpótlását!
  • Évente tisztíttassuk ki és vizsgáltassuk felül a nyílt lánggal működő eszközöket!
  • Tegyük lehetővé, hogy a kéményseprő el tudja végezni az időszakos ellenőrzést!
  • Az ajtók, ablakok cseréjénél ügyeljünk rá, hogy legyen résszellőző az újonnan beépített, jól záródó nyílászárókon!
  • A páraelszívó és a nyílt lánggal égő berendezés együttes működése is hozzájárulhat a szén-monoxid kialakulásához. Ezeket soha ne működtessük együtt!
  • Az esetek fele a fürdőszobában történik, mert azok légtere általában kicsi, így a vízmelegítő gyorsan elhasználja az égéshez a szoba levegőjét. A szellőzőrácsot soha ne takarjuk le, vagy szüntessük meg!

 

Mit tegyünk, ha megszólal az érzékelő?

 

A készülék használati utasításának áttanulmányozását követően már meg tudjuk állapítani, mikor ad vészjelzést az érzékelő. Ha ezt meghalljuk, azonnal hagyjuk el a lakást 112-es segélyhívó számot. Ha valaki eszméletét vesztette, azonnal vigyük a sérültet szabad levegőre és ott várjuk a tűzoltókat. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában