Tűz

2022.12.09. 19:20

Kigyulladt egy kémény Felsőtárkányban csütörtök este, karbantartás a megelőzés titka

Rendszeres karbantartással megelőzhetők a kéménytüzek.

HEOL

Felsőtárkányi ház kéményében volt tűz

Forrás: Egri HTP

Családi ház vegyes tüzelésű kazánjának kéményében keletkezett tűz csütörtök este Felsőtárkány Munkás utcájában. Az egri hivatásos tűzoltók kiérkezése előtt az ingatlan lakója eltávolította a kazán tűzteréből az éghető anyagot, így a kéményben az égés, izzás megszűnt. Az egység hőkamerával átvizsgálta a kémény környékét, majd értesítette a kéményseprőket. A tűz nem terjedt át a tetőszerkezetre, a ház fűtése egy másik tüzelőberendezéssel továbbra is biztosított volt, lakosságvédelmi intézkedésre nem volt szükség. Mindezt Nagy Csaba megyei katasztrófavédelmi szóvivő közölte portálunkkal.

Idén megyénkben 43 alkalommal keletkezett tűz kéményben, hat alkalommal a tetőszerkezetről a lakrészekre is átterjedtek a lángok. A kéménytüzek jellemző oka, hogy az égéstermék-elvezető nincs megfelelően kitisztítva és a belső falára lerakódott korom intenzív fűtés hatására beizzik és meggyullad. Ebben az évben, a mai napig 311 otthonban keletkezett tűz, ami azt jelenti, hogy majdnem minden nap riasztották megyénk tűzoltóit égő házhoz. Elmondható, hogy minden hetedik lakástűz a kéményből indul ki.

 

Kellő odafigyeléssel, nagyobb gondossággal a lakástüzek megelőzhetők.

 

Akik családi házban élnek és abba nincs bejegyezve semmilyen vállalkozás, azok számára a kéményseprés ingyenes. A kéményseprőkkel ezekben az esetekben időpontot kell egyeztetni. Ezt a kéményseprők weboldalán, vagy a 1818-as hívószámon az 1-1-9-1-es menüpontot kiválasztva lehet megtenni. A szilárd tüzelőanyaggal működő berendezésekhez kapcsolódó kéményeket évente ajánlott ellenőriztetni. A gázüzemű és a zárt rendszerű tüzelőberendezéseket kiszolgáló kémények vagy kéményrendszerek, illetve tartalék kémények esetén kétévente ajánlott kéményseprőt hívni.

Nem csak az elhanyagolt kémény és fűtési rendszer hibája, de a tüzelőanyag helytelen tárolása is lakástűzhöz vezethet. Begyújtás előtt ürítsük ki a hamutálcát és takarítsuk ki a tűzteret, a hamut mindig fém vödörbe gyűjtsük, majd legalább egy napot várjunk, mielőtt a fém gyűjtőbe borítjuk. A kazán ajtaját mindig csukjuk be, a kicsapó láng, kipattanó szikra miatt begyulladhatnak a közeli éghető anyagok, ezért a gyújtóst, az újságpapírt és a tűzifát ne a tüzelőberendezés közelében tároljuk. Begyújtáskor sose használjunk benzint, gázolajat bármilyen égésgyorsítót, ezek jellemzően intenzíven párolognak, a kicsapó lángok súlyos sérülést okozhatnak, illetve a tűz gyorsan továbbterjedhet – figyelmeztetett a szakember.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában