Advent

2022.12.05. 14:07

Vigyáznak ránk a rendőrök, de hasznos tanácsaik is vannak

A rendőrök jó tanácsokkal látnak el, hogy az adventi ünnepvárás ne váljon rémálommá.

M. H.

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

Fotó: Herrndorff image

Az év végi ünnepek közeledtével az üzletekben, az áruházakban, a piacokon, a tömegközlekedési eszközökön jelentősen megnövekszik a forgalom, és a zsebtolvajok is várják a tömeget, amely megfelelő feltételeket teremt ahhoz, hogy egy-egy gyors mozdulattal pénzt vagy értéktárgyakat vegyenek el más táskájából, zsebéből. Jelentősen csökkenthető azonban az áldozattá válás kockázata a legalapvetőbb óvintézkedések betartásával – írja a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság.

Először is ha elhagyjuk házunkat, az ünnepek alatt ténykedő tolvajok könnyen kifigyelhetik, mikor vagyunk távol. A betörők ma már sajnos technikailag is nagyon felkészültek, átlagosan mindössze 13 másodpercükbe telik egy zárat felfeszíteni. Nem csoda hát, hogy sokan döntenek a riasztórendszerek, a távfelügyelet és a kamerák beszerelése mellett. Fontos, hogy a ház vagy lakás ne keltsen elhagyatott benyomást. Érdemes például kiüríteni a postaládánkat, vagy ha jó viszonyban vagyunk a szomszéddal, akkor őt kérni meg erre a feladatra. Az is lényeges, hogy semmilyen értékünk ne maradjon szem előtt, a kültéri tárgyainkat, például a fűnyírót és a kerékpárt zárjuk fészerbe vagy garázsba.

A rendőrök arra is figyelmeztetnek, mit tehetünk a zsebtolvajok ténykedése ellen. A pénzt, bankkártyát, iratokat olyan helyen tároljuk, ahol a tolvaj nem tud észrevétlenül hozzáférni, például kabát belső zsebében. A kézitáskát tartsa mindenki mindig zárva, tömegben lehetőség szerint szorítsuk a karunk alá, érintetlenségét többször ellenőrizzük.

Annak érdekében, hogy a karácsonyi készülődést ne árnyékolják be az internetes vásárlásokhoz köthető online csalások, néhány dolgot kell szem előtt tartani. Bankkártyával történő fizetés esetén lehetőség szerint olyan webáruházban vásároljunk, amelynél a fizetés valamely banki oldalon keresztül történik. Azon weboldalak esetében, melyek nevében elírás, vagy hiba található, legyünk gyanakvóak, illetve az internetes csalások elkerülése érdekében kétkedve kezeljük az olyan internetes eladókat, akik meglepően alacsony áron kínálják a termékeiket. S fontos, ha megtehetjük, személyesen vegyük át a megrendelt csomagot, vagy utánvéttel fizessünk.

Az egyenruhások arra is figyelmeztetnek, hogy ügyeljünk az autónk biztonságára is. Gondosan figyeljünk, hogy a jármű ajtaját zárjuk le, valamint az ablakokat húzzuk fel, amikor kiszálltunk a kocsiból, még akkor is, ha csak rövid időre távozunk. Nagyon lényeges, hogy lehetőleg ne hagyjunk benne pénzt, táskát, iratokat, egyéb értéket, valamint az indítókulcsot mindig tartsuk biztonságos helyen.

Végül kiemelik, a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság az állampolgárok biztonságérzetének javítása érdekében ebben az időszakban kiemelt figyelmet fordít az ünnepekkel összefüggő, nagy tömegeket vonzó helyszínekre, ahol nagyobb eséllyel lehetünk bűncselekmény vagy egyéb jogsértés áldozatai.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában