Megelőzés

2023.01.31. 10:04

Ami a száraz úton még belefér, az a télies útviszonyok mellett már nem valószínű

A Heves Vármegyei Rendőr-főkapitányság prevenciós közösségi oldalán osztotta meg azokat a tanácsokat, amelyek a télies időjárási viszonyok közepette autózók számára igencsak hasznosak.

HEOL

– Az előrejelzések változó halmazállapotú csapadékra figyelmeztetnek! A fagypont közeli hőmérséklet, a napokon át jelenlévő nedvesség, amely hol csapadék - tehát eső, ónos eső, és hó - formájában, hol köd, illetve az ebből adódó lecsapódó pára alakjában kerül az útra,  kiemelt kockázati tényezők a közlekedésben. 

Ebben az évszakban a balesetek jellemző oka, hogy a járművezetők nem az időjárási-, látási- és útviszonyoknak megfelelően vezetnek. Ha nem élesben akarunk gyakorolni, hogy hogyan reagálunk, ha épp megtörténik a baj, célszerű odafigyelni az ilyenkor nagyon nem közhelyes tanácsokra - közölték

Mint írják, csúszós úton a járművezetőknek számolnia kell azzal, hogy mind a megállás, mind a kanyarodás komoly koncentrációt igényel, de még az egyenes haladás is fokozott óvatosságot követel. Nagyobb követési távolságot tartva lassabban kell vezetni, így rossz manőverezés esetén a hibák könnyebben korrigálhatóak. Hiába halad a sofőr a számára megszokott útvonalon, hiába nem hajt gyorsan, az a kanyarsebesség, amely száraz úton nem jelent kihívást, ilyen útviszonyok mellet túl sok lehet. Előfordulhat, hogy a mérsékelt sebesség mellett is megcsúszik a jármű, ilyenkor kerülni kell a hirtelen fékezést vagy a pánikszerű, durva kormánymozdulatokat. Gázelvétellel, motorfékkel, óvatos kormányzással, újbóli enyhe gázadással, visszanyerhető a gépjármű feletti uralom. 

Az úttest állapotára is érdemes nagyon figyelni. A fagypont közeli víz kitölti az útburkolat szemcsemélységét, ezáltal csökken az abroncsok tapadása. Ha az aszfalt nedvesen csillog vagy a látszólag száraznak tűnő úton az elhaladó autók gyorsan eltűnő keréknyomot hagynak, számítani kell arra, hogy csúszós az útfelület. A száraz és csúszós utak hirtelen válthatják egymást néhány kilométeres útszakaszon vagy településen belül is. 

Hol számíthatunk még csúszásveszélyre?

- hidakon, felüljárókon és erdősávval védett utakon, 
- vízátfolyásos, lejtős szakaszokon, ahol van rá esély, hogy a csapadék lemosta a csúszásmentesítésre leszórt anyagot és
- a nyomvályús útszakaszokon

Mire figyeljünk még?

A gépkocsival történő közlekedés fontos kelléke a jól működő ablaktörlő, a kézi jégkaparó, a jégoldó spray, a téli ablakmosó folyadék és a megfelelően működő páramentesítő. Mérlegeljünk! Előfordulhat, hogy nem érdemes kockáztatni és biztonságosabb, ha más tömegközlekedési eszközökkel indulunk útnak. Természetesen nagyon fontos, hogy a jármű fel legyen szerelve korszerű biztonságtechnikai eszközökkel, de a megfontolt, előrelátó vezetési mentalitást semmi nem helyettesíti. Kulcsszavak ilyenkor: körültekintés, óvatosság és türelem - hívta fel a figyelmet a rendőrség.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában