Bűncselekmény

2023.01.14. 19:56

Ha kitör a lincshangulat, nincs megállás: kapát vágtak a rendőrautó szélvédőjébe Halmajugrán

Csoportosan elkövetett erőszakos tett, amit az elkövetői a törvényi szabályozással szemben jogos büntetésnek tartanak. Ez a lincselés, a Wikipédia meghatározása szerint, időről időre előfordul hazánkban, s vármegyénkben is. Néhány esetet villantunk fel a Hírlap és a Heol.hu közlése alapján. Szó esik eme tettek okairól, az elkövetésük módjáról s a benne résztvevőkre kiszabott büntetésekről.

Dr. Szalay Zoltán

Az első lincseléssel összefüggő élmény e sorok íróját még az 1980-as évek közepén érte. Halmajugrára riasztották egy este a gyöngyösi rendőröket, akiket az akkori Népújság munkatársaként kísértem el. A faluban nem tisztázott okból csapatokba verődött emberek tűztek össze. Nem kímélték az odaérkező egyik rendőrautót sem, kapát vágtak a szélvédőjébe... Minősített garázdaság és hivatalos személy ellen elkövetett erőszak bűntettéért vonták felelősségre a hadakozókat. 

Hazánkban különösen elrettentő volt a 2006-ban bekövetkezett olaszliszkai eset. A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei helységben brutális gyilkosságba torkollott a lincselés. Egy pedagógus, Sz. L. a községen hajtott át a kocsijával, s majdnem a jármű elé lépett egy cigány kislány, akit csaknem elsodort. A férfi megállt az autóval meggyőződni róla, hogy nem esett baja a gyermeknek, aki egyébként nem sérült meg. 

Ám a kicsi hozzátartozói a tanárra támadtak, kirángatták a volán mögül, és a vele utazó gyerekei szeme láttára agyonverték. Az orvosszakértői vélemény szerint a férfit 45 ütés, rúgás érte, azok túlnyomórészt a fejét és a nyakát találták el, ezek okozták a halálát. Nyolc személyt helyeztek előzetes letartóztatásba, ellenük különös kegyetlenséggel elkövetett csoportos emberölés megalapozott gyanúja miatt indított eljárást a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Főügyészség. 

Az eljárás ugyan elhúzódott, de 2009. május 29-én a bíróság valamennyi vádlottat bűnösnek találta különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés, illetve felbujtás miatt. Egy vádlottra életfogytiglani, öt másikra 15 évi, két fiatalkorú terheltre 10 évi fegyházbüntetést szabott ki. Fellebbezés után másodfokon a Debreceni Ítélőtábla hozott jogerős ítéletet 2009. november 13-án. A nyolc vádlottból hárman életfogytig tartó szabadságvesztést kaptak, hárman 15-15-17 év fegyházbüntetést, ketten pedig 10-10 évet a fiatalkorúak börtönében. 
A bíróság 2010 őszén, majd decemberében egyetemlegesen 46 millió forint kártérítés és a kamatai megfizetésére kötelezte a büntetésüket töltő elkövetőket. Az elítéltek nevén azonban ekkor már nem volt értékesíthető vagyontárgy... A kártérítésből egy 2017. évi információ szerint egyetlen fillért sem látott az áldozat családja

Megyénkben az elmúlt másfél évtizedben először 2009 februárjában történt Hevesen, hogy egy cigány asszony és az élettársa kétszer is telefonált a rendőrségre, másodszor azt állítva, hogy tömegverekedés tört ki. Amikor a szolgálati jármű kiérkezett a telepre, lincshangulat alakult ki. Akkori tudósításunkból elevenítünk fel részleteket. 

– Nem kívánom megmásítani korábbi vallomásomat – nyilatkozta a 2010-ben tartott tárgyaláson a Hevesi Városi Bíróság előtt a koronatanú. Őt a Dankó utcai eseményekről kérdezték. Romák támadtak egy rendőrautóra. Az elsőrendű vádlott, M. F., élettársa s a harmadrendű Sz. T. felháborodtak, hogy előző este egy körözött személyt keresve a kommandósok felbolygatták a lakásukat, s állításuk szerint kidobták az asszony betegség miatt használt oxigénpalackját. Úgy határoztak, hogy másnap ezt megtorolják. Kétszer is telefonáltak a Hevesi Rendőrkapitányság ügyeletére, másodszor azt említve, hogy tömegverekedés tört ki a házuk előtt, s náluk van a keresett személy. Amikor a rendőrautó megállt az utca közepén, körbevették, lincshangulat alakult ki, a hangadó a fenyegetően fellépő M. F. és élettársa volt. A másodrendű terhelt, Sz. S. lapáttal csapott a kocsi szélvédője felé, de nem törte be. Végül a járőrparancsnok vezette rendőrkocsi kihátrált a tömegből, s nem történt tragédia. 

Perbeszédében az ügyész kiemelte, a terheltek olyan személyeken akartak bosszút állni előző esti vélt vagy valós sérelmeikért, akik abban az akcióban nem is vettek részt. Tőrbe csalták őket, s amikor a hívásukra megjelentek, számos embert bőszítve támadtak a rendőrautóra, s a benne ülőkre. A vádlottak védői, nem vitatva a tényállást, hangsúlyozták, a terheltek beismerték a bűnösségüket, megkövették a sértetteket, akik azt elfogadták. Felfüggesztett büntetést kértek védenceiknek. 

A Wikipédia ekképpen fogalmaz: a lincselés olyan, csoportosan elkövetett erőszakos cselekedetet, általában kivégzést, gyilkosságot jelent, amelyet az elkövetői a jogi rendszeren kívüli, jogos büntetésnek tekintenek. E tettet a hatályos törvények ellenében követik el. A „lincselés” szó az angolban 1835 óta fordul elő írásban, amely a korábbi lincstörvény (1811) kifejezésből származtatott ige. A lincstörvény eredete William Lynch ezredes nevéhez kötődik, aki a virginiai törvényhozással 1782. szeptember 22-én megkötött egyezmény értelmében törvényszegőket üldözhetett és büntethetett Pittsylvania megyében, a törvényes eljárások mellőzésével. A lincselés elkövetői itthon akár súlyos büntetéssel járó bűntényekért is felelhetnek. 

A vádlottakat a bíróság csoportosan és felfegyverkezve elkövetett hivatalos személy elleni erőszak bűntettében találta bűnösöknek. M. F.-t és Sz. S.-t öt-öt évi próbaidőre felfüggesztett két-két esztendei, Sz. T.-t három évre felfüggesztett másfél év, K. K.-t két évre felfüggesztett 8 hónap börtönnel sújtotta. Indoklásában a bíróság közölte: a vádlottak rendkívül súlyos bűncselekményt követtek el, felháborítóan, gátlástalanul. Ám azt is értékelte, hogy nagyobb kárt, tragédiát nem okoztak. 

Újabb eset fordult elő 2013 júliusában Hevesen. A Heol.hu közölte, hogy gyermek elgázolása miatt volt a városban lincshangulat. Egy gépkocsi elütött egy 12 év körüli kislányt egy bevásárlóközpont közelében. A gyermeket mentőhelikopterrel szállították kórházba. A baleset után csoportosulás alakult ki a helyszínen. 

Az ügyben a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője két nappal később elmondta, garázdaság vétsége miatt indult eljárás az ügyben ismeretlen tettes ellen. 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában