Ügyészség

2023.01.09. 17:02

Hihetetlen: Adácsról Hortra vontatták a lopott kocsit, közben folyamatosan bontották

Több hajmeresztő autós eset is történt, amelyek következményeit a Heves Vármegyei Főügyészség sajtószóvivője ismertette portálunkkal.

HEOL

Dr. Konkoly Thege László sajtószóvivő ügyész, címzetes fellebbviteli főügyészségi ügyésztől megtudtuk, hogy jármű önkényes elvétele miatt emelt vádat a Füzesabonyi Járási Ügyészség egy 20 éves fiatalemberrel szemben, aki tavaly nyáron Füzesabonyban vitt el feljáróról egy parkoló autót, melyben annak tulajdonosa benne hagyta az indítókulcsot arra az időre, míg bement a lakásába. A kocsival a vádlott Kömlőre hajtott, ahol azonban az éber rendőrök megállították. Az igazoltatás során azt is megállapították, hogy az elkövetőt a bíróság korábban eltiltotta a közúti járművezetéstől. Erre figyelemmel az ügyészség a jármű önkényes elvételének bűntettével halmazatban járművezetés az eltiltás hatálya alatt vétségével is vádolja a terheltet, akivel szemben felfüggesztett szabadságvesztés büntetés kiszabására és pártfogó felügyeletének elrendelésére tett indítványt a bíróságra benyújtott vádiratában.

Forrás: Heves Vármegyei Főügyészség

Jogszabály. A gépi meghajtású járművek – így például a személygépkocsik – jogtalan elvételével elkövetett vagyon elleni bűncselekményeknek (a rablástól ez esetben eltekintve) alapvetően két fajtája van, melyek az elkövető szándékát figyelembe véve különböznek egymástól. Az egyik a lopás, amit az valósít meg, aki idegen dolgot (például egy járművet) jogtalan eltulajdonítás céljából vesz el mástól, vagyis azért, hogy a lopott dolog felett a későbbiekben minden tekintetben ő gyakorolja a tulajdonosi jogosítványokat. A másik a jármű önkényes elvétele. Ezt a bűncselekményt a Büntető Törvénykönyv szerint az követi el, aki idegen gépi meghajtású járművet mástól annak jogtalan (és időleges) használata céljából vesz el.

– Az Egri Járási Ügyészség jármű önkényes elvételének bűntette mellett ittas állapotban elkövetett járművezetés vétségével is vádolja azt a 30 év körüli férfit, aki még 2020 novemberében használta engedély nélkül a munkáltatója gépkocsiját, mellyel munkaidőn kívül közepes fokban ittas állapotban közlekedett Eger belterületén. Az alkohol hatása alatt álló sofőrt az éjjeli órákban egy közúti ellenőrzés során kapcsolta le a rendőrjárőr. A központi járási ügyészség a felfüggesztett szabadságvesztés mellett ebben az ügyben pénzbüntetést és járművezetéstől eltiltást is indítványozott - tájékoztatta portálunkat Dr. Konkoly Thege László.

A sajtószóvivő ügyész kiemelte: súlyosabb büntetésre számíthatnak azok a társtettesek, akiket a Gyöngyösi Járási Ügyészség nagyobb értékre dolog elleni erőszakkal elkövetett lopás bűntettével vádol egy személygépkocsi eltulajdonítása miatt. A két adácsi férfi tavaly május 27-én reggel kötötte el azt az autót, melyet tulajdonosa nyitott állapotban hagyott a faluban a közterületen. A tolvajok úgy gondolták, hogy hulladékként értékesítik majd a járművet, minek érdekében szét fogják azt bontani. Ezért egy baltanyéllel megfeszítve eltörték a kormányzárat, majd a kocsit előbb tolva, azután vontatva eljuttatták Adácsról Hortra, miközben folyamatosan bontották. Igyekezetük azonban hiábavalónak bizonyult, mert a roncsot a hulladék felvásárló nem vette át tőlük, ezért a jármű maradványait végül Vámosgyörkön hagyták egy utca végében. A rendőrség itt találta meg a lopott autót, melyben hatszázezer forintos kár keletkezett. A Gyöngyösi Járási Ügyészség főbüntetésül két év, illetve egy év nyolc hónap időtartamú végrehajtandó börtönt indítványozott a tolvajokkal szemben.

Forrás: Heves Vármegyei Főügyészség

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában