Gyógyszerhamisítás

2023.01.30. 17:30

Indiai "csodaszert" ajánlott a Covidra a vádlott a hatvani férfinak

A Hatvani Járási Ügyészség gyógyszerhamisítás bűntettével vádolja T. Á. L-t, aki az ügyben tanúként szereplő, az internetről ismert személynek – Covid 19 ellen – egy olyan Indiában gyártott szert ajánlott, amelynek nem volt forgalomba hozatali engedélye és egyébként sem volt más, mint egy parazitaellenes szer.

S. S.

Portálunk kérdésére Hoszné dr. Nagy Tímea bíró, az Egri Törvényszék sajtószóvivője azt a tájékoztatást adta, hogy a Hatvani Járásbíróságon gyógyszerhamisítás bűntette miatt folyamatban lévő büntető eljárásban a bíróság január 26-án tárgyalást tartott. A tárgyalást tanúk meghallgatása miatt elnapolta a bíróság, a következő ülés időpontja március 9-e lesz.

Ami az ügy lényegét illeti: a vádlott 2020 novemberében, pontosabban meg nem határozható időpontban – orvosként – egy, a COVID-19 vírussal foglalkozó internetes csoportban az ivermektin hatóanyagú gyógyszereknek a járvány elleni védekezésben való lehetséges alkalmazásáról írt. Ezen az oldalon vette fel T. Á. L. a kapcsolatot a tanúval, akinek a beszélgetéseik során – mint a betegség gyógyítására alkalmas gyógyszert – ajánlotta az Indiában gyártott ivermektin tablettát.

A vádirat megállapítása szerint a tabletta sem az európai, sem a magyar gyógyszerügyi hatóságoknál nem rendelkezik forgalomba hozatali engedéllyel, a gyártás körülményei nem ismertek és nem ellenőrzöttek, megfelelő minőségük sem garantálható.

A vádlott az interneten folytatott beszélgetés során megadta a tanúnak az ivermektin hatóanyagú gyógyszert forgalmazó indiai cégnek a nevét, internetes elérhetőségét. A tanú ezután a terhelt által megjelölt cégtől, Indiából 100 darab tablettát rendelt, amit az eljárás során a hatóság lefoglalt.

A lefoglalt készítmény hatóanyaga, az ivermektin parazitaellenes szer. A lefoglalt tabletta mennyisége – az engedélyezett célra, parazitafertőzés kezelésére – indokolatlanul nagy, a jogszerű személyes célú felhasználás ténye az adagolás alapján kizárható – áll a váddokumentumban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában