Összefoglaló

2023.01.31. 16:26

Már 24 tűzesethez kellett kivonulniuk a tűzoltóknak, pedig csak 1 hónap telt el az évből

Hétfőn 5 segélyhívás érkezett a katasztrófavédelem Heves vármegyei műveletirányítási központjába. Az egy tűzesetet és egy műszaki mentést 4 hivatásos tűzoltóegység kezelte. A beavatkozást igénylő esetek mellett 3 téves jelzés is érkezett az ügyeletre.

HEOL

Elektromos eredetű tüzek is gyakran előfordulnak vármegyénkben (Illusztráció)

Forrás: Shutterstock

Árokba hajtott egy autó reggel a 21-es úton Zagyvaszántó térségében. Az autóban a vezetője utazott, aki könnyű sérüléseket szenvedett, és segítség nélkül ki tudott szállni a kocsiból. A hatvani hivatásos tűzoltók áramtalanították a járművet majd biztosították a helyszínt - áll a katasztrófavédelem összefoglalójában.

Teljes terjedelmében égett egy családi ház udvarán álló, fészerként és nyári lakrészként használt faház Hatvanban, a Hegyalja úton kora este. A város hivatásos tűzoltói három gépjárművel vonultak a helyszínre, tizenegy tűzoltó mintegy két óra alatt, három vízsugárral körülhatárolta, majd eloltotta a tüzet. A tulajdonos az egységek kiérkezése előtt kivitt egy gázpalackot az épületből, a tűzoltók a beavatkozás során senki nem találtak az épületben az épületben, írták.

A Heves Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság figyelemfelhívása

Mint írják, még csak egy hónap telt el évből, de a Heves vármegyei tűzoltók már 24 alkalommal vonultak lakásokban, házakban és azok melléképületeiben keletkezett tűzesetekhez. 39 tűzoltó gépjármű vonult a káresetekhez és 2 ember sérült meg a tüzekben. 

A lakástüzek leggyakoribb okai a nyílt láng – gyufa, öngyújtó, gyertya, mécses – felelőtlen használata, írja a katasztrófavédelem. Nyílt lángot sosem szabad felügyelet nélkül hagyni! A kiváltó okok között szerepel a fűtőeszközök meghibásodása és letakarása. Mindegy, mivel fűtünk, ezek hőtermelő, jellemzően lánggal égő berendezések, s ha elromlanak, meghibásodásuk lakástűzhöz vezethet. A fűtőtesteket pedig sose használjuk szárítónak, mert a rárakott ruhák is begyulladhatnak!

Kiemelik: elektromos eredetű tüzek is gyakran előfordulnak. Jellemző, hogy a nap nagy részében egyszerre működik a számítógép és számos elektromos eszköz, sok helyen elektromos a fűtés is. A régen épült házak vezetékei nem ekkora terhelésre lettek tervezve, ezért villanyszerelővel nézessük meg, hogy bírják-e a vezetékek a terhelést. Fontos, hogy csak megbízható helyről vásároljunk elektromos berendezéseket. A rossz minőségű eszköz nem csak az áramütés, hanem a tűz kialakulásának lehetőségét is magában hordozza. Használat előtt mindig ellenőrizzük annak sértetlenségét. Ha a vezeték, vagy a hosszabbító megtört, eldeformálódott, megolvadt, ne használjuk azt tovább. Az olyan eszközöket, amelyeket nem arra terveztek, hogy egész nap a konnektorba legyenek csatlakoztatva, például hajszárító, mobiltöltő, azokat használat után húzzuk ki.

Külön felhívják a figyelmet arra, hogy a dohányzás is veszélyes, számos alkalommal tüzet okozott már. Ha rágyújtunk a lakásban, akkor soha ne hagyjuk a cigit a hamutartóban úgy, hogy nem vagyunk ott. Mindig bizonyosodjunk meg arról, hogy azt megfelelően eloltottuk!

Azért, hogy időben észleljük a tűz keletkezését, megelőzzük a tragédiákat és azt, hogy az otthonunk a lángok martalékává váljon, érdemes otthonainkba füstérzékelőt telepíteni. A füstérzékelő pár ezer forintért szakboltokból beszerezhető, a tűz keletkezésének elején hangosan jelez, akkor, amikor még van idő cselekedni. Minél hamarabb tudomást szerzünk a tűzről, annál hamarabb tudjuk értesíteni a tűzoltókat vagy a kis tüzet saját magunk is megpróbálhatjuk eloltani. Erre alkalmas lehet egy otthon tárolt 2 kilogrammos ABC porral oltó, vagy egy 2 literes habbal oltó készülék, akár egy tűzoltó spray is - részletezték közleményükben.

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában