Összefoglaló

2023.01.24. 18:43

Meghalt egy hatvani férfi a mentőkocsiban, de más családoknak is borzalommá vált az ünnepi időszak

A Zsaru Magazin a közösségi médiában is összegezte a 2022-es év decemberi, ünnepi időszakát, amelyben sajnos borzalmas balesetek történtek, például Hatvanban is.

HEOL

Forrás: Zsaru Magazin/Facebook

Mint azt a bejegyzésükben írják, annak ellenére, hogy hazánkban zéró tolerancia van érvényben az alkoholt fogyasztó vezetőkkel szemben, a karácsonyi, szilveszteri időszakban is sokan ültek autóba ittasan. Sajnos közülük volt, aki balesetet is okozott. December 24. és idén január 1. között halálos kimenetelű balesetek is történtek útjainkon.

Kiemelték, a rendőrség karácsony és szilveszter előtt is felhívta a közlekedők figyelmét, hogy ittasan senki ne üljön volán mögé. Ezzel szemben a statisztikákból azt lehet kiszűrni, hogy országosan a nyolc nap alatt közel 500 esetben mutatott pozitív eredményt az alkoholszonda, és az alkohol 52 alkalommal közrejátszott balesetek bekövetkezésében is. Az ünnepi időszakban összesen 177, személyi sérüléssel járó baleset történt hazánk útjain. Ebből 122 könnyű, 49 pedig súlyos sérüléssel járt.
 

Halálos balesetek

Eddig tisztázatlan okból és körülmények között december 29-én a 6-os főúton, Szentlőrincnél egy személykocsi áttért a szemközti sávba, és összeütközött egy vontatóból és utánfutóból álló teherautóval. Az ütközést követően a tehergépkocsinak hajtott hátulról egy személyautó. A baleset során a szemközti sávba áttérő jármű vezetője a helyszínen életét vesztette.

December 28-án reggel egy szlovák felségjelzésű gépkocsi Arnót közelében, az M30-as autópályán Kassa irányába haladva átszakította a szalagkorlátot, és az árokban állt meg. Az ütközés következtében a személyautóban utazó három személy közül egy elhunyt, kettő pedig súlyosan megsérült.

Még aznap kora délután egy román férfi az 5-ös főúton, a 76-os kilométerszelvénynél a záróvonalat átlépve akart visszafordulni a négysávos úton. A manőver közben azonban nem vette észre a mögötte haladó kisteherautót, és karamboloztak. A személykocsi 70 éves sofőrje a baleset során olyan súlyosan megsérült, hogy a helyszínen életét vesztette. Utasai – egy 42 és egy 67 éves nő – súlyosan megsebesültek, míg a furgont vezető 19 éves fiú könnyebb sérüléseket szenvedett.

December 30-án délután egy személykocsi – eddig tisztázatlan körülmények között – elütött egy gyalogost Hatvanban, a Rákóczi út és Arany János utca kereszteződésében. A gyalogos kórházba szállítását követően életét vesztette. 

Január 1-jén éjjel Pilisnél történt halálos kimenetelű ütközés. A zsaruk igazoltatni akartak egy sofőrt, de nem állt meg, ehelyett nagy sebességgel menekülni kezdett, majd egy villanyoszlopnak csapódott. A kocsit vezető 37 éves férfi a helyszínen életét vesztette. Rajta kívül egy ember utazott a járműben, őt súlyos állapotban szállították kórházba.

Gyorshajtókat kaptak lencsevégre

Az összefoglalóból kiderül, hogy a rendőrök az ünnepi időszakban is rendszeresen ellenőrizték a sebességet országszerte. Voltak kirívó esetek is, ezek közül a legdurvább sebességtúllépés szilveszter délutánján történt Tamásiban. Ott egy külföldi rendszámú BMW-t mértek be. Az autó sofőrje – 126 méterre a traffipaxtól és a szolgálati autótól – 140 kilométer/órás száguldással akadt lencsevégre. Ezen az útszakaszon a megengedett sebesség 50 kilométer/óra. A jármű vezetője ezért a „mutatványért” a legmagasabb összegű, 300 ezer forintos pénzbírságra számíthat.

Italozást követően jött a villanyoszlop

De történt olyan baleset is, amely egy város életét megkeserítette órákra. Nem végződött túl jól az év annak a kocsitulajdonosnak, akit december 30-án 6 órakor a szomszédja azzal a hírrel hívott fel, hogy valaki összetörte az autóját. A baleset azonban nemcsak őt érintette rosszul, hanem Tiszakécskét is, ahol az eset következtében másfél órás áramkimaradás volt.
A történet hajnalban kezdődött, amikor egy tiszakécskei férfi egy többórás baráti italozást követően indult hazafelé gyalog. Útközben észrevett egy autót, amely nyitva volt, s jó ötletnek gondolta, ha azt kölcsönveszi és úgy folytatja útját. Azonban még 200 métert sem tudott megtenni, elvesztette uralmát a kocsi felett, lehajtott az útpadkára, majd egy felső vezetéket tartó oszlopnak ütközött, ami megdőlt, és áramkimaradást okozott. Az alkalmi sofőrrel szemben felmerült az ittasság gyanúja, ezért a helyszínre érkező zsaruk alkoholszondát alkalmaztak vele szemben, ami pozitív értéket mutatott. Kiderült az is, hogy a 25 éves férfi nem rendelkezett vezetői engedéllyel, valamint a biztonsági övet sem használta, így ellene – a büntetőeljáráson túlmenően – szabálysértési és közigazgatási eljárás indult.

A Kecskeméti Rendőrkapitányság közlekedésrendészeti osztályának egyenruhásai a bűnelkövetőt jármű önkényes elvétele bűntett, ittas állapotban elkövetett járművezetés és közérdekű üzem működésének gondatlan megzavarásának vétsége miatt őrizetbe vették, és kihallgatását követően kezdeményezték letartóztatását. A bíróság december 31-én elrendelte a férfi letartóztatását – fogalmazott a Zsaru Magazin.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában