Cianidszennyezés

2023.02.01. 17:38

Akkor úgy tűnt, meghal a Tisza: február 1. a folyó élővilágának az emléknapja

Végül megmenekült a folyó.

M. H.

Sosem látott ökológiai katasztrófa történt

Forrás: BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság/Facebook

Február elsején arra emlékezünk, hogy 23 évvel ezelőtt Romániában átszakadt egy bányászati cég cianidos zagytározójának töltése, és az ott felhalmozott százezer köbméternyi mérgező anyag a Szamoson keresztül Tiszába jutott. A szennyezés ökológiai katasztrófát okozott a szőke folyón, ami az egész világot sokkalta. A pusztulás mértékét azonban jelentősen mérsékelték a Kiskörén végrehajtott bravúros vízügyi beavatkozások – írja a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (Kötivizig) honlapján. Minden év február elsején már hagyománnyá vált megemlékezést rendez a szolnoki önkormányzat a Tiszavirág-hídnál.

Ljasuk Dimitry filmrendező is megemlékezett közösségi oldalán erről a napról.

– Akkor úgy tűnt, attól féltünk, hogy a Tisza már sosem lesz olyan, mint volt, mint amilyennek megismertük és szerettük, a Tisza meghal. De szerencsére az emberi felelőtlenség nem tudta elpusztítani a szőke folyót és mára regenerálódott.  23 éve történt a tiszai cianidszennyezés, a folyó legnagyobb környezeti, ökológiai katasztrófája. Hála a szakembereknek és a szerencsének, a Tisza és élővilága megmenekült, túlélte, él és virul – írja.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság közösségi oldalán bejegyzése mellett fotókat is közölt a szörnyű napról. Felidézték, 2000. január 30-án éjjel, mintegy 100-120 ezer köbméternyi cianidot és nehézfémet tartalmazó szennyvíz került a Lápos folyóba, majd a Szamoson át a Tiszába. 

A szennyeződés február 1-12. között vonult le a Tiszán, sosem látott ökológiai katasztrófát okozva: a planktonikus élőlények, a vízi makroszkópikus szervezetek és a halállomány tömegesen elpusztultak. Akkor a vízügyi szakemberek, önkéntesek mellett tűzoltók is segítették a kárfelszámolást. Az elpusztult állatokat, sokszor két-három méteres harcsákat kéziszerszámokkal, vasvillákkal helyezték platókra, hordókba. Az Országgyűlés a tragédiára emlékezve, 2000. június 16-án elfogadott határozata szerint február 1-jét a Tisza élővilágának emléknapjává nyilvánította.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában