Csalássorozat, átverés

2023.02.22. 11:30

Gátlástalan bűnözők csaltak ki százezreket a gyanútlan áldozatoktól Hevesben

Az egyenruhások kérik, hogy fogadják meg a Heves vármegyei rendőrök ajánlásait.

HEOL

Illusztráció

Forrás: police.hu

Lázár Levente vármegyei rendőrségi sajtóreferens tájékoztatása szerint az elmúlt napokban, Heves vármegyében több olyan bűncselekmény is történt, amelyekhez a sértettek gyanútlan vagy felelőtlen viselkedése is hozzájárult. Sajnos, többen is banki vagy online csalók áldozatai lettek.

Egyre többen intézik vásárlásaikat, pénzügyeiket online formában. A kényelmes ügyintézés azonban veszélyeket rejthet magában. Az online kereskedelem, a bankkártyás fizetés, az utalás terjedése és népszerűsége miatt a téma egyre aktuálisabb. Az  apróhirdetések oldalain már nemcsak a vevők, hanem az eladók is veszélyben vannak, hiszen a csalók újabb módszerekkel próbálják az eladókat becsapni.

A napokban három online csalás miatt érkezett bejelentés a rendőrségre. Egy férfi az egyik internetes oldalon akart quadot vásárolni, ezért egy rövid üzenetváltást követően elutalt 100 ezer forintot az eladónak, aki ezt követően elérhetetlenné vált. További két sértett pedig szintén online vásárolt előre utalással mobiltelefont és alkatrészt. A mobiltelefon helyett a vásárló egy illatszercsomagot kapott, aki 286 ezer forintot utalt el előre.

Banki csalás áldozatává vált egy egri nő. Az ismeretlen tettes banki alkalmazottnak adta ki magát, majd a sértett bankkártyájának az adatait megszerezte az interneten, ezután 900 ezer forintot utalt el a számlájáról.

Kétszer is előfordult, hogy a sértettek gyanútlanul megadták az internetes oldalon bankkártyaadataikat, így az egyik esetnél 2 millió 800 ezer forintot a másiknál 50 ezer forintot szereztek meg tőlük a csalók.

Fontos, hogy mindenki megismerje az elkövetők módszerét, és ne dőljön be a csalóknak, ezért a Heves Vármegyei Rendőr-főkapitányság munkatársai ismételten óvatosságra intenek:

  • Az online piacterek, aukciós oldalak, internetes szolgáltatók nem vállalnak felelősséget a közzétett ajánlatok tartalmáért, ezt fontos észben tartani!
  • Soha ne adja ki ismeretleneknek, se telefonon, se e-mailen, se üzenetben a bankkártyája adatait, a háromjegyű biztonsági CVC kódot, a PIN kódját, illetve a netbankja belépési adatait!
  • Ismeretlen eredetű programot soha ne telepítsen fel vagy töltsön le a számítógépére, illetve a telefonjára, bárki is javasolja azt Önnek!
  • Online történő bankkártyás fizetésnél, más oldalon (például kereskedő oldalán) ne adja meg azokat! Kétség esetén pedig még az adatok megadását megelőzően vegyék fel a kapcsolatot a pénzintézettel.  
  • Nem megbízható forrásból származó linkre kattintva vagy ismeretlen webhelyeken online banki tranzakciókat ne indítson!

Ha úgy látja, minden óvintézkedése ellenére becsapták, megkárosították, tegyen feljelentést a lakhely szerinti illetékes rendőrkapitányságon, de bejelentést tehet személyesen is bármely rendőri szervnél vagy telefonon, a 112-es segélyhívószámon.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában