Katasztrófavédelem

2023.02.07. 14:05

Hősök: Törökországba utazott menteni a bajba jutottakat négy Heves vármegyei tűzoltó is

Hétfőn hajnalban erős földrengések rázták meg Törökország déli és Szíria északi részét. Magyarok is segítségükre siettek a bajba jutottaknak, a katonai gép hétfőn este szállt fel Budapestről és indult Törökországba. Heves vármegyéből négy hivatásos tűzoltó is részt vesz a mentésben, közölte a katasztrófavédelem.

HEOL

Pár óra alatt összepakoltak, hogy segítsenek a földrengés áldozatainak a Heves vármegyei tűzoltók

Forrás: Egri KVK

A katasztrófa után Törökország azonnal segítséget kért az unió tagállamaitól, amelyre más országok mellett Magyarország is reagált. Törökország a felajánlott magyar segítséget hivatalosan is elfogadta, így a hazai katasztrófavédelem azonnal elkezdte megszervezni egy mentőcsapat kiküldését Törökországba. Mindezt Nagy Csaba vármegyei katasztrófavédelmi szóvivő közölte portálunkkal.

Magyarország hivatalos mentőcsapata, a HUNOR mentőszervezet 50 emberrel – köztük hatan a mentőszolgálat állományából – két személykereső kutyával, több tonnányi felszereléssel indult útnak Törökországba a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérről. A katonai gép hétfőn este szállt fel Budapestről és indult Törökországba, majd a csapat már kedd reggel 7 óra körül négy kamionnal és két autóbusszal Hatay felé elindult, ahol eligazítást kaptak a mentést koordináló helyi szervektől, és kijelölték számukra a műveleti területet. Hatay tartományban hatalmas volt a pusztítás, a tartomány központja Antakya város. A polgármester szerint csak ott több mint 1200 épület dőlt össze. A mentőszervezet eltűnt személyek utáni kutatásban és a romok alóli mentésben segíti a munkálatokat.

A szakember elmondta, a mentőcsapattal négy Heves vármegyei hivatásos tűzoltó is részt vesz a mentésben. Kormos László tűzoltó százados, Ughy László tűzoltó törzszászlós, Keskeny Attila tűzoltó zászlós és Bősze Balázs tűzoltó zászlós négy óra alatt összecsomagolt, elbúcsúzott szeretteitől és megérkezett a Budapesten kijelölt gyülekezési helyre. Az érintetteket az igazgató és parancsnokaik indították útba, szeretteik és tűzoltó bajtársaik pedig sok erőt, kitartást és sikeres mentést kívántak az elutazóknak.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában