Bántalmazás

2023.02.15. 10:56

Látássérült lány fojtogatta mozgássérült édesanyját Hevesben

A hozzátartozók közötti erőszak súlyos társadalmi probléma, és sok ilyen cselekmény marad titokban a kívülállók előtt. Az érintettek közül viszont talán sokan nem tudják, hogy ilyen esetekben a hatóságokhoz lehet fordulni segítségért.

HEOL

A kérelemre soron kívül elrendelt megelőző távoltartással a bíróság akár a lakóhelyének ideiglenes elhagyására is kötelezheti a bántalmazót. Erre irányuló nemperes eljárásban tavaly a járási ügyészségek 91 esetben léptek fel Heves vármegyében, a megindult büntetőeljárásoktól függetlenül. Mindezt dr. Konkoly Thege László vármegyei sajtószóvivő ügyész közölte portálunkkal, majd konkrét esetet is említett.

Volt olyan ügy, melyben a látássérült felnőtt lány bántalmazta rendszeresen mozgássérült édesanyját, akit egy decemberi napon nem csak ütlegelt, hanem fojtogatott is a közös lakásukban, sőt végül az idős asszonynak még egy fogát is kitörte. A járókeretétől megfosztott, mozgásképtelen sértett hosszú időn át magatehetetlenül feküdt a földön, mielőtt a hozzá érkező rokonai kórházba szállíttatták.

A megelőző távoltartási kérelmet a bántalmazott a rendőrségen vagy a bíróságon terjesztheti elő. A rendőr helyszíni intézkedését, vagy a kérelem előadását követően lehetőség van arra, hogy a rendőrség rapid intézkedésként 72 órára ideiglenes megelőző távoltartást rendeljen el, mielőtt az iratokat a bíróságra továbbítaná. A bíróság minden esetben soron kívüli meghallgatást tűz ki, amiről az ügyészt is értesíti. Az ügyészség gyakorlatilag valamennyi ilyen ügyben fellép, vagyis részt vesz a meghallgatáson, és ott gyakorolja az őt megillető jogokat a sértett védelme érdekében. A meghallgatás eredményéhez képest a bíróság – legfeljebb 60 napra – elrendelheti az újabb erőszakot megelőző távoltartást - közölte a szakember.

Ilyen esetben az ügyészség – a családvédelmi jelzőrendszer egyik fontos szereplőjeként – minden esetben jelzéssel él az illetékes jegyző felé a helyben szükséges intézkedések megtétele érdekében. Emellett akkor, ha a családon belüli erőszak kiskorút is érint, hatósági eljárást kezdeményez a gyámhatóságnál a gyermek védelembe vétele iránt. Ezek mellett – a konkrét cselekmény jellegéhez igazodóan – sor kerülhet szabálysértési, vagy büntetőeljárás megindítására is az erőszakoskodóval szemben. A bíróság által elrendelt megelőző távoltartás szabályainak megszegése önmagában szabálysértés.

Fontos tudni, hogy távoltartás elrendelhető egy adott bűncselekmény elkövetőjével szemben indított büntetőeljárásban is, ahol ez egyike a törvényben meghatározott, az ügyészség által indítványozható kényszerintézkedéseknek, melyek a terhelt szabad kapcsolattartását, és ennek érdekében a terhelt szabad mozgáshoz és a lakóhely, illetve a tartózkodási hely szabad megválasztásához való jogát korlátozzák akár hosszabb időn át. Amennyiben a nyomozási bíró a távoltartást elrendeli, úgy a terhelt nem léphet kapcsolatba a meghatározott személyekkel, és azoktól köteles magát távol tartani.

Borítóképünk illusztráció, forrás: Shutterstock

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában