Közúti veszélyeztetés

2023.02.03. 11:35

Mint a filmeken: száguldozva menekült a szirénázó rendőrautó elől Egerben

A vádlott, F. L. három és fél évvel ezelőtt, 2019. szeptember 16-án a déli órákban – az őt megkülönböztető fény és hangjelzéssel követő rendőrautó elől menekülve – száguldozott Eger utcáin. Az Egri Járási Ügyészség közúti veszélyeztetés bűntette miatt emelt ellene vádat.

S. S.

Az ügyben január utolsó napjára tűzött ki tárgyalást, de – mint azt Hoszné dr. Nagy Tímea bírótól, az Egri Törvényszék sajtószóvivőjétől megtudtuk – az ülést el kellett napolni, mert az idézett tanú nem jelent meg.

Ami pedig magát a cselekményt illeti, az ügyészség váddokumentuma szerint a vádlott azon a szeptemberi napon 12 óra 40 perc körüli időben, közúton közlekedett az általa jogosítvány nélkül vezetett személygépkocsival. A vezetői engedéllyel nem rendelkező F. L-nek két utasai is volt.

A vádlottat meg akarta állítani a mögötte haladó járőr, ezért a szolgálati járművel megkülönböztető fényjelzést adott, és rövid hangjelzést is leadott. A vádlott azonban, ahelyett, hogy alávetette volna  magát a rendőri intézkedésnek, menekülőre fogta. Több közúton keresztül nagy sebességgel száguldani kezdett az őt követő és ekkor már megkülönböztető fény- és hangjelzést együttesen alkalmazó rendőrségi jármű elől.

A többnyire külföldi videófelvételekből ismert üldözéses jelenetben a vádlott több járművet úgy előzött meg, hogy a szemből szabályosan érkező, ismeretlenül maradt gépkocsik vezetőit vészfékezésre kényszerítette. A vádlott mindeközben nagy sebességgel tovább haladt, és a jelzőlámpák tilos jelzése ellenére, az álló kocsisorokat a záróvonal átlépésével a bal oldali forgalmi sávban kikerülve keresztülhajtott több kereszteződésen.

Ezzel még nem volt vége: a forgalommal szemben behajtott az egyirányú utcába, melyen keresztül hajtott, s ott a járművet hátrahagyva utasaival együtt taxiba szállt, és egy lakóházhoz ment, ahol intézkedés alá vonták a rendőrök.

A vádirat rögzíti, hogy ugyan a szabályszegések következtében nem történt baleset, de közlekedésével több alkalommal is szándékosan közvetlen veszélynek tette ki utasait, illetve a vármegyeszékhely forgalmas belvárosában közlekedőket. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában