Balesetmegelőzés

2023.03.29. 13:55

Drónnal figyelik a rendőrök Hevesben is, hogy bekötöd-e a biztonsági övet

Az Országos Rendőr-főkapitányság Országos Balesetmegelőzési Bizottsága a közelmúltban meghirdette a CSAT(T)LAKOZZ országos közlekedésbiztonsági kampányt erre az évre vonatkozóan, melyhez Heves vármegye is csatlakozott.

Fekete-Vadászi Erika

Bemutatták, mennyit számít a biztonsági öv használata

Forrás: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

Erdélyi Róbert rendőr alezredes, a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság Balesetmegelőzési Bizottság titkára szerdán a Kisasszony úti gépjármű telephelyükön ismertette a részleteket, s bemutattak balesetekben összetört gépjárműveket is. 

– A kampány elsősorban a passzív biztonsági eszközök használatának fontosságára figyelmeztet. Ide tartozik például a biztonsági öv, a gyermekbiztonsági rendszer, illetve motor- és segédmotorkerékpárok esetében a bukósisak. Magyaroroszágon lakott területek kívül és belül, a gépjárműben elől és hátul egyaránt kötelező a biztonsági öv használata, továbbá gyermekeket esetében a gyermekbiztonsági rendszer is – ismertette Erdélyi Róbert. Elmondta, a biztonsági övtől ugyan nem lesz kevesebb közúti közlekedési baleset, de ha történik egy ilyen, akkor ez az eszköz alkalmas arra, hogy az esetlegesen bekövetkező sérülések súlyossági fokát enyhítse. Segít elkerülni a halálos baleseteket is, és adott esetben akár karcolásokkal vagy sérülések nélkül is megúszhatók a balesetek, ha megfelelően be vagyunk kötve. 

Ebben az évben már két országos, sőt európai uniós szintű fokozott közúti szolgálat volt Roadpol Seatbelt elnevezéssel, melynek részeként a passzív biztonsági eszközök használatának ellenőrzésére fókuszált a rendőrség. 

Februárban és márciusban is egy-egy hétig tartott a kampány, és országos adatok tekintetében februárban 14 ezer olyan jogsértéssel találkoztak a rendőrök, amikor a járműben tartózkodók nem használták a biztonsági övet, és 228 esetben a gyermek nem volt megfelelően rögzítve. Márciusban tovább nőttek ezek a számok, országosan közel 20 ezer ember nem használta a biztonsági övet és 296 gyermek nem volt rögzítve gyermekbiztonsági rendszerrel. 

Tavaly a Közlekedéstudományi Intézet készített egy országos felmérést, hogy milyen hazánkban a biztonsági övek és a gyermekbiztonsági rendszerek használati aránya. Kiderült, hogy a helyzet kritikus, ugyanis 2022-ben az autókban elől utazók 88 százaléka volt csak bekötve, míg a hátul utazók mindössze 57 százaléka használta a biztonsági övet, és száz gyerekből 60 volt rögzítve, sorolta az alezredes.  

Heves vármegyében már ebben az évben is voltak halálos balesetek, például év elején Gyöngyöstarjánnál

A CSAT(T)LAKOZZ programban a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság Balesetmegelőzési Bizottsága is részt vesz, s számos tervük van az év hátralévő részére. 

A megelőzési propaganda tevékenység részeként már tavalyelőtt elindult a kamionos plakát kampányuk, melynek eredményeként 30 kamion pótkocsijának hátsó felületére helyeztek el a biztonsági öv használatára figyelmeztető plakátokat. 

– Emellett videókat készítünk, ezekben elsősorban vármegyei hírességeket szólaltatunk meg, hogy elmondják, miért fontos a passzív biztonsági eszközök használata. További videókban mutatjuk be a biztonsági öv és a gyermekbiztonsági rendszerek helyes használatát is, és pályázatot is hirdetünk majd a témában, s komoly díjazásra lehet számítani. A prevenciós Facebook oldalunkon havonta teszünk közzé a a témához kapcsolódó kérdéseket, s a helyesen válaszolók között szintén értékes nyereményeket sorsolunk ki – tudtuk meg Erdélyi Róberttől. 

További intézkedéseik is vannak. Mátraházán a pihenőben az egyik épület tetején led falon vetítik a rendőrség videóit, valamint tervben van a QHB egri férfi kézilabda csapatával egy együttműködés kialakítása, s azt tervezik, hogy a hazai mérkőzéseken a Kemény Ferenc Sportcsarnokban található led falon biztonsági öv használatra figyelmeztető videókat mutatnak be a mérkőzések előtt és a szünetekben. 

– Nyárra tervezünk egy Seatbelt Challenge kihívást, ahol három-négy tagú csapatok vehetnek majd részt, s minél leggyorsabban be kell hogy üljenek egy autóba, és megfelelően bekössék magukat. Emellett várjuk cégek jelentkezését, hogy munkavédelmi oktatás részeként a passzív biztonsági eszközökről előadásokat tarthassunk náluk, és az iskolákban is tervezünk megjelenni emiatt. A kampányunk fontos eleme a biztonsági öv szimulátor, melyet a lehető legtöbb rendezvényünkre elviszünk, s lehetőséget biztosítunk arra, hogy az érdeklődők kipróbálhassák, milyen egy 9-12 kilométer per órás sebességtartományú ütközés és becsapódás, s ehhez mérten lehet viszonyítani, hogy ennél magasabb sebességnél milyen lehet ez – részletezte. 

Hozzátette, a megelőzésen túl a másik legfontosabb eszköz a rendőrségi ellenőrzés. Egy új módszertan alakult ki a passzív biztonsági rendszerek ellenőrzésére, ami abból áll, hogy civil figyelő egységekkel és megfelelő technikai eszközökkel figyelnek, s a civil figyelőegységek jelzésére távolabb található leállító egységek ellenőrzés alá vonják a jogsértőket. Ez az ellenőrzés kiegészül drónnal is, mely kiválóan alkalmas a biztonsági öv használatának figyelésére, és a kamerákkal ellátott gépjárműveink bevetése is folyamatban van. 

– Felhívnám a jogsértők figyelmét arra, hogy bárhol és bármikor számíthatnak vármegyénkben ellenőrzésre. Fontos, hogy ne csak azért kössük be magunkat, mert a rendőr büntet, ha nem így teszünk, hanem a saját és mások testi épsége védelme érdekében – hangsúlyozta az alezredes. 

 

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában