Katasztrófavédelem

2023.03.28. 18:15

Egy autó kigyulladt, egy másikra fa dőlt Heves vármegyében hétfőn

Hétfőn nyolc segélyhívás érkezett a katasztrófavédelem Heves vármegyei műveletirányítási központjába.

HEOL

Gépjárműtűz Tura határában

Forrás: HVMKI

A vármegyei katasztrófavédelem honlapján olvasható tájékoztatás szerint a három tűzesetet és három műszaki mentést összesen hat hivatásos tűzoltóegység kezelte. A beavatkozást igénylő esetek mellett egy téves és egy egy utólagos jelzés is érkezett az ügyeletre.

Mint arról beszámoltak, hétfőn egy gépjármű motortere gyulladt ki délelőtt a 3-as főút 83-as kilométerénél, Gyöngyös térségében. Az autó vezetője letért egy bekötőútra, majd kiszállt a kocsiból, a gyöngyösi hivatásos tűzoltók egy vízsugárral eloltották a lángokat.

Egy autó utasterében keletkezett tűz délután Tura határában. A hatvani hivatásos tűzoltók vízsugárral oltották el a lángokat. A kiégett kocsi nem képezett forgalmi akadályt, és sérülés sem történt.

Lerakódott korom gyulladt meg egy családi ház kéményében tegnap kora este Bátor Újtelep utcájában. Az egri hivatásos tűzoltók a kémény falát az izzó részektől megtisztították, majd értesítették a kéményseprőket. Az ingatlan elektromos fűtése továbbra is biztosított volt, ezért lakosságvédelmi intézkedésre nem volt szükség.

Este egy fa villanyvezetékre és egy gépjárműre dőlt Hatvan Munkácsy Mihály utcájában. A város hivatásos tűzoltói az áramszolgáltatóval közösen avatkoztak be, a vezeték áramtalanítását követően létrákat, köteleket és motoros láncfűrészeket használva távolították el a fát.

Hétfőn az egri tűzoltók városukban a mentőknek két ingatlanba segítettek bejutni.

A katasztrófavédelem felhívja a figyelmet arra, hogy a járművek esetében is fontos a tűzmegelőzés, ajánlott egy tűzoltó készüléket elhelyezni a gépjárműben. Egy kétliteres habbal oltó tűzoltó készülék már alkalmas lehet egy kezdetleges tűz megfékezésére és nem foglal nagy helyet. A nagyobb károk megelőzése érdekében a legfontosabb, hogy a lángok továbbterjedését mielőbb megakadályozzuk. Amennyiben a tűz kezdetekor gyorsan hozzá tudunk férni a készülékhez, akár egy gépjármű teljes kiégését is meg tudjuk akadályozni. Ha a motortérben csapnak fel a lángok, akkor nagyon óvatosnak kell lennünk, ugyanis annak felnyitásakor a friss levegő hatására a tűz hirtelen kicsaphat a motorháztető alól. Ha van tűzoltó készülékünk, a motorháztetőt előbb csak annyira nyissuk fel, hogy a résen keresztül befújhassunk a készülék tartalmából egy jó adagot. Ezzel megakadályozhatjuk, hogy az izzásból lángoló tűz keletkezzen.

A motortérben az üzemanyag-ellátó rendszer hibájából keletkező tűz esetén hirtelen erős üzemanyagszag, majd a motortérből kiáramló füst a jellemző. Ha az utasfülkében égett szagot tapasztalunk és vékony füstcsík terjeng a műszerfal mögül, próbáljunk nyugodtak maradni, álljunk meg, vegyük le a gyújtást és a gyújtáskapcsolóból vegyük ki a slusszkulcsot. Ügyeljünk arra is, hogy tartsuk tisztán a belső részeket és ne tároljunk a járműben olyan eszközöket, illetve anyagokat, amelyek tüzet okozhatnak. Járműtűz esetén is azonnal hívjuk a 112-es segélyhívó számot!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában