Balesetmegelőzés

2023.03.25. 11:25

Egy év alatt 30 motoros karambolozott Hevesben, a halálos ütközések megelőzhetőek lennének

Tavaly több mint harminc baleset történt.

M. H.

Tavaly júniusban súlyos motoros baleset történt Parád és Recsk között

Forrás: Ládi László/Heves Megyei Hírlap

Igazi tavaszias idő van, melynek egyik velejárója, hogy a motorosok egyre nagyobb számban jelennek meg a közutakon. Nem árt azonban a pár hónapos kényszerpihenő végén, ha néhány dolgot ellenőrzünk motorunkon, s mi magunk is újra felkészülünk a motorozásra – figyelmeztet a Heves Vármegyei Rendőr-főkapitányság.

Sajnos tavaly is több súlyos, halálos motoros baleset történt megyénk útjain. Júniusban összeütközött egy autó és egy motor a 24-es főút Parád és Recsk közötti szakaszán szerdán kora este. A motoron ketten utaztak, mindketten súlyos sérüléseket szenvedtek. A helyszínre mentőhelikopter is érkezett. Augusztus 18-án két motoros ütközött össze Parádsasvár közelében. A két motor vezetője, egy 32 éves és egy 49 éves férfi életét vesztette, valamint egy személy súlyosan megsérült.

Ez csak két példa, sajnálatos módon tavaly több, mint harminc motoros baleset történt Heves vármegyében. Ezért figyelmeztetnek a rendőrök arra, hogyan kezdjék el a motorosok a szezont. A téli pihenőre eltett motor esetében gazdája már megszokott rituálé szerint veszi elő kedvencét a jó idő érkeztével, ám fontos, hogy ez a szakértők által javasolt ellenőrzésekkel is kiegészüljön. Az ellenőrzések minden esetben terjedjenek ki a rugóstagokra, teleszkópokra, a kormány- és fékberendezésekre, a világítóberendezésekre, az akkumulátor töltöttségére, és a gumiabroncs állapotára. Az olajcsere minden szezon kezdetekor ajánlott.

Amikor már motorunkat előkészítettük a használatra, nem árt önmagunkkal is ugyanezt tenni. Pár hónapos kihagyás után még az edzett, több éve motorozóknak is el-eltompulhatnak a reflexei, így azokat szintén be kell járatni. Ennek legmegfelelőbb módja, ha kezdeti időben óvatosan használjuk motorunkat addig, amíg nem kerülünk újra edzett állapotba. A körültekintő motorozás a többi közlekedő miatt is fontos, hiszen jó pár hónapig az autósok sem láttak a motorosokat, így nekik is újra meg kell szokni a jelenlétüket az utakon.

Még az első út előtt fontos ellenőrizni a meglévő biztonsági felszereléseinket. A bukósisak esetében a sértetlen és rendszeresen tisztított, karbantartott sisak meghálálja a gondos kezeket, ám egy esetleges baleset után mindenképpen szükséges ellenőrizni, hogy megfelelően el tudja-e még látni a védelmünket. Hasonló gondoskodásra van szükség a védőkabát és – nadrág, a motoros lábbelik, illetve a kesztyűk és különböző protektorok esetében is.

Ha minden ponton túljutottunk, és újra nyeregbe pattanhatunk, még a rutinos motorosoknak is megéri elgondolkodniuk, hogy egy rövidebb motoros vezetéstechnikai képzéssel felfrissítsék tudásukat. A megfelelően elsajátított kezelési vagy fékezési technikák életet menthetnek, nem utolsósorban a motort is megvédhetik a nagyobb sérülésektől.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában