Megelőzés

2023.03.21. 10:44

Egyre több a betörés Egerben és környékén: a rendőrség hasznos tanácsokat adott

Az elmúlt napokban Egerből és környékéről több bejelentés is érkezett lakásbetörésről, illetve besurranásról.

HEOL

Sok ember rémálma, hogy egyszer arra ér haza, hogy betörő járt az otthonában és értékei, megtakarított pénze eltűnt, de hajlamosak vagyunk azt gondolni, velünk ez nem történhet meg, pedig bárki válhat bűncselekmény áldozatává - hívja fel a figyelmet a rendőrség.

Azt is tudomásul kell venni, hogy lakásunk védelméért elsősorban magunk tehetünk a legtöbbet. Ahhoz, hogy elkerüljük a nem várt betörést, ajánlott megismerni a lehetséges biztonsági megoldásokat, és kiválasztani a számunkra legmegfelelőbbet.

Lakásbetörések megelőzésére:

  • A lakást, a kaput, azokat a nyílászárókat, amelyekre nincs rálátásunk, de könnyen behatolhatnak rajta (teraszajtó, folyosóra nyíló ablak, ajtó) akkor is tartsuk zárva, amikor otthon tartózkodunk!
  • Idegeneket ne engedjünk be a lakásba!
  • Érdemes nyitott szemmel járni és megfigyelni a lakókörnyezetben zajló eseményeket, például, ha idegenek jelennek meg és gyanúsan viselkednek lehetséges, hogy  terepszemlét tartanak, keresik a megfelelő ingatlant, felmérik a  lehetőségeket a lopás elkövetéséhez.
  • Ha hosszabb távollétre készülünk, feltétlenül értesítsünk rokont, vagy ismerőst, akiben megbízhatunk, és távollétünkről lehetőleg ne tájékoztassuk a nagyvilágot az interneten keresztül!
  • Ne tartsunk otthon nagy összegű készpénzt, és egyéb értékeinket zárjuk el pénzkazettába, és semmiképpen ne hagyjuk könnyen megszerezhető helyen, illetve ne vegyük elő idegen előtt.
  • A lakást és értékeinket biztosítás kötésével is védeni javasolja a rendőrség.

Besurranások megelőzésére:

A besurranáskor az elkövetők a lakásokba, házakba benyitogatva és belépve, amilyen gyorsan csak lehet, minél több értéket magukhoz vesznek, és sietve, lehetőleg észrevétlenül távoznak a zsákmánnyal. A cselekményt gyorsan hajtják végre, annál is inkább, mivel nagyobb a lebukás veszélye, mint a betörésnél, ahol a lakók biztosan nem tartózkodnak otthon, írta a rendőrség.

Mit tehetünk?

  • Lehetőleg mindig tartsuk zárva a bejárati ajtajót, földszinti ablakokat, kapukat, és melléképületeket akkor is, ha otthon tartózkodunk, vagy csak rövid időszakra távozunk. 
  • Az ajtó kulcsait ne hagyjuk elérhető helyen, például villanyóra szekrényben, virágcserép, vagy lábtörlő alatt.
  • Szellőztetéskor is legyünk óvatosak! Ne hagyjuk őrizetlenül azt a helyiséget, melynek ablakát nyitva hagytuk, mert egy perc alatt bemászhat a tolvaj. Szereltessünk redőnyt, ablakainkra, melyek a házba való bejutást gátolhatják.
  • A bejárati ajtóra érdemes széles látószögű optikai kitekintőt tetetni, és belülről biztonsági lánccal ellátni, így idegenek megjelenése esetén biztonságosan szem előtt lehetnek az ajtó előtt állók.
  • Amennyiben tetten értünk egy besurranó tolvajt mérlegeljük a helyzetet, gondoljuk át szembe szállunk-e vele, mivel a dolog megtartása vagy a menekülés érdekében a jogsértő személy erőszakot is alkalmazhat. Mérlegelés közben érdemes közvetlen segítséget hívni.
  • Ha betörést észlelünk fontos, hogy haladéktalanul tegyünk bejelentést a 112-es ingyenesen hívható segélyhívó számon, adjunk meg minden információt a hatóság részére, és működjünk közre az elkövetők elfogása érdekében. Továbbá a rendőrség kiérkezéséig ne változtassunk meg semmit, mert az esetleg rögzítésre alkalmas nyomokat megsemmisítheti, ezzel megnehezítheti a nyomozást.

Főoldali képünk illusztráció, forrás: Shutterstock

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában