Bűnügyi statisztika

2023.03.27. 17:28

Meggyilkolt kétgyermekes apa volt a leginkább felkavaró bűnügy áldozata Hevesben tavaly

Emberölés miatt például egy fiatalkorú és öt felnőtt férfi ellen jártak el a hatóságok tavaly Hevesben. A megyében a leginkább felkavaró az eltűntként keresett férfi ügye volt, akinek a holttestét egy gyöngyösi építkezés mellett találták meg.

Szalay Zoltán

A helyszíni szemle a gyöngyösi építkezésnél, a kocsinál, ahol a holttestet találták

Forrás: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

Gyermekek, fiatalkorúak, fiatal felnőttek, felnőttek és időskorúak. A hatályos Büntető Törvénykönyv szabályozása értelmében a felsorolt kategóriákhoz tartozó hazai állampolgárok lehetnek bűncselekmények tettesei. A deliktumok Heves vármegyei elkövetőiről készítettünk összefoglalót a Belügyminisztérium Statisztikai Osztálya elmúlt hároméves adatai alapján.

A jelenleg hatályos Büntető Törvénykönyv (Btk.) A büntetőjogi felelősség című III. fejezetében, a 12–14. szakaszaiban határozza meg a bűncselekmény elkövetőjének a fogalmát. Ennek értelmében bűntény elkövetőjének számít a tettes, a közvetett tettes és a társtettes, ők együttes elnevezéssel a tettesek, valamint a felbujtó és a bűnsegéd, akik pedig a részesek. 

A tettes nem más, mint valamely bűncselekmény törvényi tényállásának a megvalósítója. Ha több tettes egymás tevékenységéről tudva, közösen követ el deliktumot, ők a társtettesek. A felbujtó az, aki mást szándékosan rábír bűnös tett megvalósítására, a bűnsegéd annak valóra válásában szándékosan segítséget nyújt. Nem árt tudni, hogy az utóbbiak büntetése is ugyanakkora, mint a tetteseké. 

Büntetőjogi értelemben, a Btk. szabályozása alapján, az elkövetők lehetnek gyermekek, fiatalkorúak, fiatal felnőttek, felnőttek és időskorúak. Akár jogi személy is felelősségre vonható elkövetőként, de ez meglehetősen ritka. A Belügyminisztérium Statisztikai Osztályának mutatói arról árulkodnak, hogy az elmúlt három esztendőben szűkebb hazánkban folyamatosan nőtt a gyermekkorú, 14 év alatti bűnelkövetők száma, ami 2020-ban még 49, egy évre rá 67, tavaly pedig 82 volt. Ez az országos adat az előző évben 2352-nél állt meg. A fiatalkorú, 14 és 17 év közötti hevesi tettesek mutatója viszont változó: 2020-ban 308, tavalyelőtt 282, míg az elmúlt esztendőben 302 ebbe a kategóriába tartozó tettest jegyeztek be a nyilvántartásba. 

Intő jel, s egyben elgondolkodtató, hogy a 25 és 59 esztendő közötti felnőtt elkövetők mennyisége Hevesben több mint tízezerrel ugrott meg 2022-ben (3596) a két évvel korábbi 2546-hoz képest. Országosan mellesleg csaknem 97 ezer tettest regisztráltak az elmúlt évben. A hatvan év fölötti jogellenesen cselekvők, az időskorúak 2020-ben vármegyénkben 224-en voltak, tavaly viszont már 272-en. 
Önkényesen kiválasztott öt jellemzőnek tekinthető bűntényi kategória elmúlt esztendei Heves vármegyei elkövetői adatai is érdekesek és sokatmondóak. 

Emberölés miatt például egy fiatalkorú és öt felnőtt férfi ellen jártak el a hatóságok, ez a mutató szerencsére, bár egy eset is elfogadhatatlan, kicsinek mondható az országos 196-hoz viszonyítva. 

Garázdaság címén 156 férfit, illetve 34 nőt vontak felelősségre. A csalások tettesei között 244 volt az erősebb, s 83 a szebbik nemhez tartozó. Kapcsolati erőszak miatt indult büntetőjogi procedúra 14 „urasággal” szemben, de egy hölgy is szerepelt a listán. 

Kábítószer birtoklásáért 131 férfi, illetve nyolc lány és asszony neve került bűnügyi jegyzőkönyvbe. Volt tehát bőven dolguk a bűncselekmények tetteseivel a megye bűnüldözési és igazságszolgáltatási szerveinek. 

A legnagyobb port kavart bűnügy

Kétgyermekes apa volt a közvéleményt leginkább felkavaró büntetőügy áldozata 2022-ben Hevesben – tudósított a szep­tember 19-én tartott rendőrségi sajtótájékoztatóról a Heol.hu. Felesége bejelentése nyomán eltűntként csaknem százötven rendőr bevonásával, kutyákkal, drónokkal keresték a 23 éves férfit, akinek a holttestét egy gyöngyösi építkezés mellett találták meg. A Heves Megyei Rendőr-főkapitányság Mélységi Ellenőrzési és Közterületi Támogató Alosztály egyenruhásai aznap elfogták és előállították a főkapitányságra T. Gy. gyöngyöshalászi és T. S. abasári lakosokat, akiket a szeptember 2-ai emberölés elkövetésével gyanúsítottak. Emberölés bűntette miatt indult ellenük eljárás, a két férfi a kihallgatásakor vallomást tett. A bíróság szeptember 17-én elrendelte a két gyanúsított letartóztatását. 

 

A felnőtt elkövetők száma Heves vármegyében:
20202546
20212513
20223596
Forrás: BM Statisztikai Osztály 

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában