Tanulságos

2023.03.18. 11:26

Poroszlón buktak le az öt megyében szorgoskodó enyveskezű betörők

Joggal retteghettek öt vármegyénkben a boltok, ABC-áruházak, éttermek vezetői az 1980-as évek elején. Egy kisújszállási betörőbanda lopott, amit csak tudott az említett helyekről. Csupán a véletlenen múlt a lebukásuk.

Dr. Szalay Zoltán

A történet 1981 augusztusában indult. Hárman M. E. vezetésével arra szövetkeztek, hogy ABC-áruházakat, élelmiszerboltokat, vendéglőket fosztanak ki. Először a nagylaposi Autóscsárdába törtek be, s onnan árucikkeket, pénzt akartak zsákmányolni. Ám megzavarták őket, s a kocsijuk, amihez egyébként a K. E. tulajdonában lévő járművet használták fel, lerobbant menekülés közben. Viszont megúszták, ekkor még félre tudták vezetni a hatóság embereit. Később alaposabban előkészítették a begyűjtő akcióikat. 

Meglátogatták a dévaványai autósbüfét, a kisújszállási áfész kenderesi ABC-áruházát, jártak egy püspökladányi üzletben is. A martfűi Tisza-ABC-ből többmázsás páncélszekrényt cipeltek el. Egyik éjjel Kiskörén két helyre törtek be. Felsorolni is nehéz, hogy hány helység mennyi boltjából tulajdonítottak el készpénzt, zsebszámológépeket, műszaki cikkeket. 

Poroszlón érte őket a balszerencse. Egy boltból és egy étteremből vittek el holmikat. Ám egy közelben lakó család fogfájás miatt aludni nem tudó férfi tagja feljegyezte autójuk rendszámát, és másnap, meghallva a betörések hírét, jelentette a rendőrségnek. A bűnüldözőknek ezután már könnyű dolguk volt, s hamar elfogták a kisújszállási társaságot. A felelősségre vonásuk során a banda tagjainak többsége elismerte a bűnösségét. 

Az elsőfokú ítéletet a Füzesabonyi Járásbíróság dr. Meggyesi Iván büntetőtanácsa hozta meg. Az elsőrendű vádlott M. E.-t négyévi börtönbüntetéssel sújtotta, mellékbüntetésül húszezer forint pénzbüntetést szabott ki rá. Öt esztendőre eltiltotta őt a közügyek gyakorlásától, és két évre a járművezetéstől. A többszörös visszaeső R. J. szankciója hat év fegyház volt, mellékbüntetésként 20 ezer forint pénzbüntetésben részesült, s hat esztendőre eltiltotta őt a bíróság a közügyek gyakorlásától. K. E. nyolc hónap börtönbüntetést kapott. 

A. M,-t egy év börtönbüntetéssel sújtották, neki ötezer forint pénzbüntetést kellett fizetnie, s két évig nem vehetett részt a közügyek gyakorlásában. T. H. M.-re két és fél év börtönbüntetést szabott ki a bíróság, két esztendőre eltiltották őt a közügyek gyakorlásától, továbbá tízezer forint pénzbüntetésben is részesült. Másodfokon helybenhagyták a döntést. 

Kiemelt képünk illusztráció, Shutterstock

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában