Hamis vád

2023.03.31. 10:08

Szexuális erőszakkal vádolta meg ártatlan ismerősét a parádi lány

Később bevallotta, hogy hazudott.

HEOL

Az Egri Járási Ügyészségen van folyamatban az a bűnügy, ami hamis vád bűntette miatt indult egy, az elkövetéskor 16 éves gyanúsítottal szemben. Az ügyészség ebben az ügyben is feltételesen felfüggesztette a büntetőeljárást - közölte portálunkkal dr. Konkoly Thege László sajtószóvivő ügyész.

A szakember részletezte is az esetet. A bűncselekmény még 2021 januárjában történt, amikor a lány szexuális erőszak bűntette miatt feljelentést tett a rendőrségen egy ismerőse ellen. Ebben azt állította, hogy a férfi Parádon betuszkolta őt a kocsijába, ahol tablettával elkábította, majd a közeli erdőbe vitte, és ott erőszakoskodott vele. A feljelentésre nyomozás indult, amelynek során az állítólagos sértett bevallotta, hogy hazudott, a kitalált eset valójában sohasem történt meg vele.

Jogszabály:

Dr. Konkoly Thege László elmondta, a büntetőeljárási törvény lehetőséget ad arra, hogy az ügyészség határozattal felfüggessze az eljárást, ha a gyanúsított jövőbeni magatartására tekintettel a felfüggesztés megszabott határidejének lejártakor az eljárás megszüntetése várható. Ez az ügyészi döntés a csekélyebb tárgyi súlyú ügyekben tehermentesítheti a bíróságokat, miáltal az eljárások gyorsítását is szolgálja.

Ha a feltételes ügyészi felfüggesztés ideje eredményesen telik el, az ügyészség megszünteti a gyanúsítottal szemben az eljárást. Ha azonban ez idő alatt az illetőt újabb szándékos bűncselekmény elkövetése miatt gyanúsítottként hallgatják ki, vagy a felfüggesztéssel egyidejűleg elrendelt pártfogó felügyelet szabályait, illetve az előírt magatartási szabályokat súlyosan megszegi, akkor az ügyészség az eljárás folytatását rendeli el.

A járási ügyészség a felfüggesztés egy éves időtartamára elrendelte a fiatalkorú gyanúsított  pártfogó felügyeletét - zárta szavait a sajtószóvivő ügyész.

(Főoldali képünk illusztráció, forrás: Shutterstock.)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában