Szemfüles diák

2023.03.31. 09:45

Tanárától lopott jelszóval írt be magának ötöst a gyöngyösi iskolás

Óra alatt leolvasta, szünetben pedig beírta a jegyeket.

HEOL

A büntetőeljárás feltételes ügyészi felfüggesztésére került sor abban az ügyben, ami információs rendszer megsértésének vétsége miatt van folyamatban egy 16 éves tanuló ellen az Egri Járási Ügyészségen - közölte portálunkkal dr. Konkoly Thege László sajtószóvivő ügyész.

Hozzátette, a nyomozás adatai szerint a fiatalkorú gyanúsított idén januárban egy gyöngyösi iskola osztálytermében leolvasta a tanárnője laptopjáról a pedagógusnak a KRÉTA rendszerbe történő belépésre szolgáló felhasználónevét és jelszavát. Majd pedig a tanítási szünetben a mobiltelefonjáról az elektronikus naplóként is szolgáló informatikai rendszerbe jogosulatlanul belépve saját magának matematika tantárgyból beírt egy jelest, két barátjának pedig – kissé szűkmarkúan – egy-egy négyest.

Jogszabály:

Dr. Konkoly Thege László elmondta, a büntetőeljárási törvény lehetőséget ad arra, hogy az ügyészség határozattal felfüggessze az eljárást, ha a gyanúsított jövőbeni magatartására tekintettel a felfüggesztés megszabott határidejének lejártakor az eljárás megszüntetése várható. Ez az ügyészi döntés a csekélyebb tárgyi súlyú ügyekben tehermentesítheti a bíróságokat, miáltal az eljárások gyorsítását is szolgálja.

Ha a feltételes ügyészi felfüggesztés ideje eredményesen telik el, az ügyészség megszünteti a gyanúsítottal szemben az eljárást. Ha azonban ez idő alatt az illetőt újabb szándékos bűncselekmény elkövetése miatt gyanúsítottként hallgatják ki, vagy a felfüggesztéssel egyidejűleg elrendelt pártfogó felügyelet szabályait, illetve az előírt magatartási szabályokat súlyosan megszegi, akkor az ügyészség az eljárás folytatását rendeli el.

A járási ügyészség a felfüggesztés egy éves időtartamára elrendelte a fiatalkorú gyanúsított pártfogó felügyeletét - zárta szavait a sajtószóvivő ügyész.

(Főoldali képünk illusztráció, forrás: Shutterstock.)

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában