Gyermekprostitució

2023.03.27. 09:48

Tizenéves fiúkkal fajtalankodó egri pedofilokat fogott a rendőrség +videó

Az együttlétekről videót is készítettek telefononnal, lakásukban felszerelt kamerákkal.

HEOL

Bilincs kattant a csuklóján.

Forrás: police.hu

A Heves Vármegyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Osztálya gyermekprostitúció kihasználása bűntett és szexuális visszaélés bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított eljárást két egri férfi ellen, tájékoztatott közleményben a rendőrség.

A nyomozás eddigi adatai alapján az 58 éves K. F. és a 68 éves S A. 2022 ősze óta két tizenéves fiúval, több alkalommal szexuális cselekményt végeztek, amelyért anyagi ellenszolgáltatást – készpénzt, mobiltelefont, cigarettát, energiaitalt - adtak nekik. A gyanú szerint a férfiak az együttlétekről videófelvételeket is készítettek, amelyeket telefonnal, illetve a lakásukban felszerelt kamerákkal rögzítettek, derül ki a vármegyei rendőrök közléséből.

Forrás: police.hu

Mindkét férfit 2023. március 22-én reggel fogták el a Mélységi Ellenőrzési és Közterületi Támogató Alosztály munkatársai, majd előállították a főkapitányságra, ahol gyanúsítotti kihallgatásukat követően őrizetbe vették őket. A nyomozó hatóság továbbá kezdeményezte mindkét férfi letartóztatásának indítványozását, amelyet a bíróság az elmúlt hétvégén el is rendelt, közölte Soltész Bálint, vármegyei rendőrségi sajtószóvivő.

A nyomozóhatóság a gyanúsítottak lakásaiban nagy számban foglalt le adathordozókat, valamint kamerákat, az azon lévő felvételek elemzését folyamatosan végzik, így jelenleg nem zárható ki, hogy további fiatalok sérelmére is követték el bűnös cselekményüket a férfiak. 

Az ilyen jellegű bűncselekmények megelőzésének vagy korai felismerésének fontosságára hívja fel a figyelmet a rendőrség:

A gyermek elhanyagolásának, a rossz bánásmódnak, bántalmazásának jeleit – akár fizikai, érzelmi, vagy szexuális jellegű - azok a szakemberek észlelhetik elsősorban, akik napi kapcsolatban vannak a gyermekkel, ismerik a családot, a gyermeket (védőnő, bölcsődei gondozó, óvónő, pedagógus, pszichológus, orvos).

A gyermekvédelmi törvény (Gyvt. 17.§.) meghatározza azon intézmények, személyek körét, akik kötelesek egyrészt jelzéssel élni a gyermek veszélyeztetettsége esetén a gyermekjóléti szolgálatnál, másrészt (gyámhatósági vagy rendőrségi) hatósági eljárást kezdeményezni a gyermek bántalmazása, súlyos elhanyagolása vagy egyéb más, súlyos veszélyeztető ok fennállása, vagy a gyermek önmaga által előidézett súlyos veszélyeztető magatartása esetén. Jelzőrendszeri tagok például a védőnői szolgálat, a háziorvos, a házi gyermekorvos, a családsegítő szolgálat, a köznevelési intézmények, a rendőrség, az ügyészség, a bíróság.

A jelzés megtétele kapcsán nincs mérlegelési jogköre a veszélyeztetés, bántalmazás súlyosságát tekintve a jelzőrendszer tagjainak, a gyanú esetén is kötelesek jelzést tenni!

Ilyen jelzéssel és kezdeményezéssel bármely állampolgár és a gyermekek érdekeit képviselő társadalmi szervezet is élhet.

Ha a szülő vagy családtag szerez tudomást, vagy észleli a gyermek bántalmazását, ilyenkor legtöbbször azonnal megteszik a feljelentést a rendőrségen a gyermek sérelmére elkövetett bűncselekmény vonatkozásában.

A rendőrség részéről a bűnmegelőzési, áldozatvédelmi feladatokon belül kiemelt jelentőséget tulajdonítanak a jelzőrendszer tagjainak együttműködésére, a jelzések megtételére és a büntetőeljárások során a sértettek jogainak, érdekeinek érvényesítésére, személyes helyzetére, a másodlagos áldozattá válás elkerülésére.

Forrás: police.hu

A kiskorúak sérelmére elkövetett bűncselekmények, ezen belül a nemi erkölcs elleni bűncselekmények vonatkozásában azon túl, hogy az ilyen típusú büntetőügyek soron kívüliséget élveznek, kiemelt figyelmet fordítanak a sértettek védelmére, arra, hogy
a büntetőeljárás gyermekbarát legyen, a sértettek megfelelő bánásmódban részesüljenek, emeli ki a rendőrségi közlemény.

Leírták azt is: a különleges bánásmódot igénylő sértetteket – jellemzően a gyermekkorú sértetteket, vagy a nemi erkölcs elleni bűncselekmények sértettjeit - ugyanazok a nyomozók, rendszerint nők – hallgatják ki, szükség szerint biztosított a pszichológus jelenléte, valamint a különleges meghallgató szoba („gyermekmeghallgató szoba”) használata. Itt a gyermekek az életkori sajátosságaiknak megfelelő, ahhoz igazodó szobában, mint speciális kihallgató helyiségben kerülnek meghallgatásra. A rendelkezésre álló játékokkal és egyéb eszközökkel barátságos körülmények között, jó kapcsolatot kialakítva lehet őket meghallgatni. A pszichológus a gyermek által elmondottak életszerűségét is vizsgálja, amennyiben nem mondana igazat, mely ritkán, de előfordulhat, a pszichológiai vizsgálat során egész biztosan kiderül.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában