Körözés

2023.04.07. 14:33

10 éve Mexikóban bujkál a csalásért elítélt egri borász

Személykörözés, elfogatóparancs. Ritkán találkozhatunk e két jogintézménnyel. Azért érdemes tudni, melyek ilyenkorra a főbb előírások.

Sz. Z.

Tizenegy éve volt szökésben a csalás és pénzmosás miatt 15 év börtönre ítélt miskolci D. A., álnevén Katona Eszter – közölte a minap az egyik országos hírportál. A nőt a Dominikai Köztársaság rendőrsége egy tengerparti üdülőtelepen fogta el. 

Magyar bírósági döntés szerint a könyvelőirodát vezető hölgy 2005-ben a bűntársaival 400 millió forintot csalt ki bankoktól. Ezután nem létező kukoricából 4400 tonnát adott el több embernek, s 250 milliót tettek zsebre. Adócsalás, pénzmosás, csalás, közokirat-hamisítás és hamis magánokirat felhasználása miatt 15 év börtönbüntetést kapott, de még 2012-ben külföldre szökött. A dominikai hatóságok szerint hasonló bűntényeket tervezett elkövetni Dominikában is. Hazaszállították nemzetközi elfogatóparancs alapján. 

Körözés és elfogatóparancs
Dr. Király Enikő ügyvéd tanulmánya értelmében a személykörözésnél a keresett embert a hatóság azonosítja és felkutatja, hogy hol tartózkodik. Az elfogatóparancs esetén a keresett személyt szabadságvesztéssel büntetendő bűntény esetén elfogása után őrizetbe kell venni, és kötelezően 24 órán belül az elfogatóparancsot kibocsátó ügyész, nyomozóhatóság, míg 72 órán belül a parancsot kiadó bíróság elé kell állítani. 

Szűkebb hazánkban a hajdani egri borász, D. P. nevéhez kapcsolódott ingatlanok eladásával összefüggő ügylet. A férfiról kiderült, hogy Mexikóban bujkál, s ellene nemzetközi elfogatóparancs volt érvényben. D. P.-t az Egri Városi Bíróság csalás miatt 2013-ban öt év szabadságvesztésre ítélte, ám ő a végrehajtás elől külföldre szökött. 

A Zsaru Magazin 2017 augusztusában szólaltatta meg a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság gazdaságvédelmi osztályának kiemelt főnyomozóját, Benedek Ferenc r. alezredest. Ő elmondta, egy férfi kereste meg a Heves megyei rendőröket, miután a földhivataltól kapott értesítés szerint közel 300 millió forint értékben ajándékozott ingatlanokat az apjának. Állította: soha nem látott el kézjegyével ilyen szerződést. Kétszer tett feljelentést 2016-ban együttesen 28 ingatlan esetében. 
A nyomozás során beszerzett iratok szerint 1998-ban D. P. 78 ingatlant adott el a fiának, akinek a vételárat részletekben kellett lerónia. Ám késett a fizetéssel, ezért az adásvételi szerződést módosították… 

D. P.-t külföldre szökése miatt nem tudták kihallgatni az ügyben. Ám az kiderült, hogy az ajándékozási szerződést a miskolci O. G. ügyvéd ellenjegyezte. A hivatalos ügyekben D. P. megbízásával élettársa, az egri K. B. járt el. Az írásszakértői vélemény szerint a szerződésen D. P. aláírása eredeti, de a sértett, az „ajándékozó” aláírását hamisították. 

– Az ügyvéd miskolci otthonában, s az egri élettársnál egyszerre tartottunk házkutatást. Tömérdek dokumentumot foglaltunk le. K. B. a csalásban bűnsegéd, míg O. G. tettesként minősíthető. A szálakat a háttérből irányító D. felbujtói magatartást tanúsított. Az ügyvédet és az élettársat elfogtuk, arra hivatkoztak, hogy a korábbi adásvételi szerződés csupán színlelt dokumentum – fejtette ki az alezredes. A nőt és az ügyvédet csalás kísérlete bűntett és 123 rendbeli közokirat-hamisítás vétség megalapozott gyanúja miatt hallgatták ki, a bíróság elrendelte előzetes letartóztatásukat. 

(Főoldali képünk illusztráció, forrás: Shutterstock)


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában