Látogatás

2023.04.02. 17:10

A váci börtönbe mentek az egri diákok

Pályaorientációs és bűnmegelőzési célú látogatáson vettek részt a Heves Megyei Szakképzési Centrum Kossuth Zsuzsanna Technikum, Szakképző Iskola, Kollégium és Könyvtár tanulói a Váci Fegyház és Börtönben.

Sz. I.

A szolgálati kutyák fegyelmező gyakorlatának egyik mozzanata

Forrás: Beküldött

Az egri oktatási intézmény két rendészeti szakirányú osztályában tanuló több mint ötven diák, valamint a oktatásukban és szakmai felkészítésükben tevékenykedő számos tanár vett részt az előadásokkal és bemutatókkal egybekötött látogatáson.

A vendégeket Nagy Balázs István bv. ezredes, az intézet parancsnoka fogadta, majd adott részletes tájékoztatást a Váci Fegyház és Börtönről, ennek keretében az épület és az intézet történetéről is. Egyebek között ismertette büntetés-végrehajtási szervezet működését, az intézetek feladatait, továbbá az érintett börtönben zajló napi tevékenységet.

A parancsnoki tájékoztatást követően a személyügyi és titkársági szakterület vezetője mutatta be a hivatásos állományba vétellel járó jogosultságokat és kötelezettségeket, valamint a különböző beosztások betöltéséhez szükséges felvételi követelményeket.

A nagy létszámra való tekintettel a fegyelmezett és érdeklődő tanulók két csoportban vettek részt az intézet bejárásán, melynek során a vendéglátók megbizonyosodhattak arról, hogy tanulmányaik során a fiatalok az egyenruha megfelelő viselése mellett az alakias követelmények alapjait is kitűnően elsajátították.

A diákok elsőként a fogvatartottak elhelyezésére szolgáló zárkákat keresték fel, ahol a különböző zárkafelszerelések megtekintése után megismerhették a körletfelügyelők feladatait, s bepillantást nyerhettek a fogvatartottak napirendjébe is. A következő állomás az intézet kápolnája volt, ahol az istentiszteleti hely történetéről és református börtönlelkész által koordinált hitéleti tevékenységről kaptak részletes tájékoztatást. A „Doberdó” történelmi körletrészre belépve pedig a diákok visszapillanthattak a fegyintézet múltjának egy szeletébe, ez a részleg ugyanis több mint százötven éve épült.

A program további részében a szolgálati ebek bemutatója, valamint a gépjárműpark megtekintése szerepelt. A kutyavezetők és a szolgálati ebek fegyelmező gyakorlatokat hajtottak végre, miközben a kutyatelep vezetője adott tájékoztatást kollégái szolgálati tevékenységéről, illetve a négylábúak képzéséről és napi feladatairól.. Az intézet bejárása a szállítójárművek bemutatásával végződött, ennek során az intézet műveleti csoportjának vezetője megismertette a diákokkal a szervezetnél rendszeresített kényszerítőeszközöket és a ruházat szabályos átvizsgálásának a technikáját is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában