Áram

2023.04.17. 10:54

Csákánnyal verte fel az utat, hogy áramhoz jusson az átányi férfi

Nem volt áram, ezért a szomszédtól szerzett, csákánnyal verte fel az utat, hogy elvezesse.

HEOL

Kisebb kárt okozó rongálás vétségével vádolt a Hevesi Járási Ügyészség egy 29 éves férfit, aki Átány községben okozott legalább hetvenezer forintos kárt az önkormányzatnak azzal, hogy csákánnyal keresztben felverte az egyik utat. Mindezt dr. Konkoly Thege László sajtószóvivő ügyész közölte portálunkkal.

áram, áramvételezés, hevesi járási ügyészség
Feltörte az utat, hogy elvezesse az áramot
Forrás: Heves Vármegyei Főügyészség

Hozzátette, a bűncselekmény tavaly decemberben történt, nem sokkal az után, hogy a vádlott a családjával beköltözött egy régebb óta lakatlan házba, amelyben nemfizetés miatt korábban megszüntették az áramszolgáltatást. A családfő ennek a problémának az áthidalására a szembeszomszédtól kért segítséget, aki meg is engedte neki, hogy az ingatlanáról vételezze a villamos energiát egy hosszú kábelen át. A vádlott ennek a vezetéknek az átvezetése érdekében ásta meg az útpadkát és törte fel fél méter szélességben, valamint három méter hosszan az aszfaltot, melyet az amatőr kábelfektetés után szakszerűtlenül visszaegyengetett.

Jogszabály

A Büntető Törvénykönyv szabadságvesztés kiszabását is lehetővé teszi azzal szemben, aki idegen vagyontárgy megsemmisítésével vagy megrongálásával másnak kárt okoz. Amennyiben a kár meghaladja az ötvenezer forintot, a szándékos rongálás – függetlenül attól, hogy egyébként fennáll-e valamilyen minősítő körülmény – minden esetben bűncselekménynek minősül. - közölte a sajtószóvivő ügyész.

Hatósági felhívására a szomszéd nem sokkal később kihúzta a dugót a konnektorból, amivel egy csapásra megszüntette az áramvételezésnek ezt a barkácsolt, de éppen ezért veszélyes formáját - tette hozzá dr. Konkoly Thege László.

A szakember közölte, az ügyészség a vádiratában arra tett indítványt, hogy a bíróság tárgyalás mellőzésével pénzbüntetést szabjon ki a vádlottal szemben, egyben kötelezze őt az általa okozott rongálási kár megfizetésére is. A Hevesi Járásbíróság ennek az indítványnak megfelelően járt el, és a napokban – hetvenezer forint összegű kártérítés mellett – 120.000 Ft pénzbüntetésre ítélte a terheltet.

(Főoldali képünk illusztráció, forrás Shutterstock.)

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában