Akadályozzák a tűzoltóságot

2023.04.02. 07:00

Hátráltatják a tűzoltókat, sokan felvonulási területekre parkolnak Hevesben

A tűzvédelmi hatóság folyamatosan vizsgálja, hogy a vármegye társasházainál biztosítottak-e a tűzoltási felvonulási területek.

Sz. M. L.

Tűzoltási felvonulási terület a Hadnagy úton

Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

Egy olvasónk jelezte, hogy a Hadnagy út és Rövid út kereszteződésénél tűzoltósági felvonulási területet alakítottak ki, ám azt hitték a környéken élők, hogy parkolók készülnek. Megérdeklődtük a Heves Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságnál, hogy mi alapján jelölik ki az ilyen területeket.

– A tűzoltási felvonulási területek kijelölése az Országos Tűzvédelmi Szabályzatban előírtak alapján, a tűzvédelmi hatóság útmutatásának megfelelően történik. A jelenleg hatályos jogszabály szerint tűzoltási felvonulási területet és utat kell biztosítani a 14 méter magasságot meghaladó építményeknél, a 3 ezer négyzetméter alapterületet meghaladó kereskedelmi épületeknél, az 5000 fő vagy azt meghaladó befogadóképességű helyiséget vagy nézőteret tartalmazó épületeknél, a 300 fő befogadóképességet meghaladó kiskorúak oktatási intézményeknél, kórházaknál és menekülésben korlátozott személyeket ellátó intézményeknél. Továbbá olyan ipari, mezőgazdasági és tárolási rendeltetésű épületnél, amely nagylégterű helyiséget tartalmaz és az építményszerkezetek tűzállósági teljesítményét vagy a tűzszakaszok megengedett méretét fokozott üzembiztonságú tűzoltó berendezés figyelembevételével állapították meg – tudatta a Heves Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

A szükséges területeken parkolást tiltó táblákat helyeznek ki, valamint útburkolati jeleket festenek fel. A tűzvédelmi hatóság folyamatosan vizsgálja, hogy a vármegye társasházainál biztosítottak-e a tűzoltási felvonulási területek.

– Az utóbbi években megnövekedett a gépjárművek száma, ezért sok esetben a felvonulási területekre parkolnak, ezzel akadályozzák a tűzoltóság járműveit abban, hogy egy esetleges káresemény bekövetkezésekor hozzáférjenek az épülethez. A megfelelő szabad terület biztosítja azt is, hogy a beavatkozó tűzoltók a magasból mentő gépjárművekkel hozzáférjenek az épület erkélyeihez és ablakaihoz, ezért esetenként a hatékony tűzoltást és mentést akadályozó fák legallyazására is szükség volt. Egerben 2017 óta az önkormányzattal együttműködve húsz ilyen kijelölés történt, ezen kívül Heves vármegyében további hét településen, huszonhárom létesítménynél található jelölt tűzoltási felvonulási út és terület. A kijelölt területek minden esetben az adott épületekben élő emberek élet- és vagyonbiztonságát hivatottak biztosítani azáltal, hogy a mentő és beavatkozó tűzoltó járművek, erők és eszközök zavartalanul tudják megközelíteni az épületeket a gyors és szakszerű mentés és kárelhárítás érdekében – hívta fel a figyelmet a katasztrófavédelem.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában