Bűncselekmény

2023.04.14. 06:55

Loptak, raboltak, nőkkel erőszakoskodtak Hatvanban és Gyöngyösön

Nőket erőszakoltak, fiatalkorútól loptak, és a harminc tanú megerősítette a vádakat. Az ügy az elmúlt négy évtized kiemelt és tanulságos bűnügyei közt van Heves vármegyében.

Sz. Z.

Tizenhárom vádlott bűnügyének bírósági tárgyalásáról tudósította az olvasókat négy évtizede júniusban a Népújság. Abban az időben ez kiemelt büntetőügynek számított. 

Csaknem egyéves üléssorozat után hozott elsőfokú ítéletet a Hatvani Városi Bíróság azon tettek miatt, amelyeket a terheltek követtek el 1981–82-ben. Hosszú volt a bűnlajstromuk: egyebek közt nőkkel erőszakoskodtak, raboltak Gyöngyösön és Hatvanban, mindemellett még hivatalos személy elleni erőszakért is felelniük kellett. 

A vád szerint Gyöngyösön akarata ellenére kocsiba ültettek egy lányt, hogy Hatvanba szállítva erőszakoskodjanak vele. A mátraaljai városban szemérem elleni erőszakot követtek el másik fiatal hölgy ellen egy lakatlan ingatlanban. A hatvani Zagyva-hídon 1982 februárjában egy asszonyt kényszerítettek beszállni autóba, a turai útra vitték, s erőszakoskodtak vele. 

A feljelentések nyomán végül a rendőrök többüket elfogták, a bíróság letartóztatta őket. A társaik ellen is eljártak a hatóságok. Ám őket ez nem zavarta abban, hogy Hatvanban lopjanak, Budapesten pedig kvarcórát raboljanak el egy fiatalkorútól. 

A büntetőjogi procedúra során kihallgatott csaknem harminc tanú jobbára megerősítette az ügyészi vádiratban foglaltakat. 

A Hatvani Városi Bíróság dr. Hóka József vezette büntetőtanácsa bűnösnek mondta ki a 13 vádlottat. Az elsőrendű hatvani A. T.-t hat-, a szintén hatvani B. A.-t öt-, a gyöngyösi N. J.-t négy-, a hatvani A. L.-t három és fél évi fegyházbüntetéssel sújtotta. 

A más bűntény miatt büntetését töltő ötödrendű vádlott, S. J. hatvani lakosra kétévi, a Miskolcon újabb bűncselekményért előzetes letartóztatásban lévő gyöngyösi N. F.-re pedig háromhavi börtönbüntetést rótt ki a bíróság. Néhányan felfüggesztett szabadságvesztést, pénzbüntetést kaptak, egy vádlottat próbára bocsátott a bíróság, kettőt felmentett a vád alól. 

A vád képviselője valamennyi vádlott esetében súlyosításért fellebbezett. A fellebbezési jogukkal – enyhítésért – az elítélt vádlottak és védőik is éltek. 

Másodfokon helybenhagyták a döntést.

(Főoldali képünk illusztráció, forrás Shutterstock.)

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában