Összejátszottak

2023.04.08. 11:25

Méregdrága telefonokkal csalt el 90 millió forintot a bűnszövetség Hevesben

Más nevére rendeltek méregdrága telefonokat, majd azokat eladták jó pénzért. Öt vádlott együtt 90 millió forintnyi kárt okozott csalással hazai telefonszolgáltatóknak. Az ügyletek lebonyolításában a futárszolgálat alkalmazottjának közreműködésére is szükség volt.

S. S.

A büntetőperben nyolc embert vádol a Heves Vármegyei Főügyészség különösen nagy kárt okozó, üzletszerűen, bűnszövetségben elkövetett csalás bűntette és más bűncselekmények miatt.

Az Egri Törvényszék a büntetőeljárásban a héten tartott előkészítő ülést, amelyen Hoszné dr. Nagy Tímea bíró, törvényszéki sajtószóvivő tájékoztatása szerint ítélet nem született. A vádlottak – H. T. és társai – ugyanis nem ismerték be a bűncselekmény elkövetését, nem mondtak le a tárgyaláshoz való jogukról így a bíróság az ügyet tárgyalásra utalta.

A sajtószóvivő közlése szerint egy korábbi előkészítő ülésen a nyolcadrendű vádlott a terhére rótt bűncselekmény elkövetését beismerte és a tárgyaláshoz való jogáról lemondott, a bíróság őt csalás vétségében mondta ki bűnösnek és ezért – jogerősen – mint többszörös visszaesőt 90 nap elzárásra ítélte és vele szemben tízezer forint erejéig vagyonelkobzást rendelt el.

Ami a cselekmény lényegét illeti: a másodrendű vádlott közel egy éven át, 2018 júniusától 2019 májusáig – társaival szándékegységben – valós fizetési szándék nélkül előfizetői szerződéseket kötött különböző telefonszolgáltatók weboldalán keresztül. Ezekhez többnyire nagy értékű, csúcskategóriás mobiltelefonokat és ahhoz tartozó SIM-kártyát is rendelt változó mértékű kezdő részlet kifizetésével.

A terhelt a valótlan szerződésekhez jogtalan haszonszerzési célzattal valós személyek személyes adatait használta fel, mely adatokhoz többféle módon jutott. Az online rendelt készülékek kiszállítását egy futárszolgálat és alvállalkozói végezték. Az elsőrendű vádlott az egyik ilyen alvállalkozó alkalmazottja volt, mint gépkocsivezető és kiszállító. A csomagokat eleinte a másod- és a negyedrendű terheltek vették át, majd felajánlották H. T-nek, hogy fizetnek érte, ha az általuk rendelt készülékeket nem a megrendelőként feltüntetett személynek, hanem nekik adja át.

Az azonosítási kötelezettségének megszegésért az elsőrendű vádlottnak különböző pénzösszeget ígértek. A futár elfogadta a számára felajánlott jogtalan előnyt. A vádlottak az így megszerzett készülékeket, valamint az azokhoz tartozó SIM-kártyák egy részét heti rendszerességgel értékesítették telefonárusoknak. A II., III., IV., V. és VI. rendű vádlottak a csalással megszerzett hívószámokat felhasználva különböző szolgáltatásokat vettek igénybe – úgy, mint telefonkártya-feltöltés, autópályadíj kiegyenlítése – melyek ellenértékét nem fizették ki.

Ők, így öten közösen összesen 89 millió 986 ezer forint kárt okoztak a telefonszolgáltatónak – rögzíti a vádirat, ami azt is tartalmazza, hogy 2019 márciusától a harmad-, illetve a másodrendű vádlottak a IV., V. és VI. rendű vádlottakkal együtt tovább folytatták a bűncselekmények elkövetését, melybe időközben más futárt – az ügy hetedrendű vádlottját – is bevonták.

(Főoldali képünk illusztráció, forrás Shutterstock.)

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában