Állatkínzás

2023.04.27. 09:08

Nem etette, megdöglött az egyik lova a horti férfinak, kettőt a rendőrök mentettek meg

A Hatvani Járási Ügyészség emelt vádat azzal a horti férfival szemben, aki 2020. augusztusától – több hónapon keresztül – oly mértékben hanyagolta el a jószágai gondozását, hogy ennek következtében az egyik lova, hosszas szenvedés után elpusztult. A tetemet a vádlott temetetlenül a portán hagyta.

S. S.

Portálunk kérdésére Hoszné dr. Nagy Tímea bíró, az Egri Törvényszék sajtószóvivője közölte, hogy a Hatvani Járásbíróságon állatkínzás bűntette miatt folyamatban lévő büntető eljárásban a bíróság április 25. napján tárgyalást tartott, amelyet további tanúk meghallgatása érdekében május 30-ra elnapolt.

A cselekmény lényege: három lovat és egy juhot tartott horti ingatlanának hátsó részében S. B. I., ám azok gondozását elhanyagolta. Az egyik ló el is pusztult, de a többi is szenvedett a mostoha körülmények és az éhezés miatt. A háziállatok szenvedésének a nyomozók 2021. február 25-én tartott intézkedése vetett véget, a másik két ló csak így menekült meg a biztos haláltól.

A vádlott ingatlanának hátsó részén alakítottak ki egy istállóként használt, az állattartás céljára minden tekintetben alkalmatlan tákolmányt. Korabeli sajtóhírek szerint a férfi 2020 augusztusától elhanyagolta a jószágok életterének gondozását, az állatok alól hiányzott az alom, és mivel a kutricát nem takarította, az erősen bűzlött a vastagon álló – közel térdig érő – állati vizelet és az azzal keveredő ürülék miatt. Ezen felül a férfi az állatok élelmezése és itatása tekintetében sem a jó gazda gondosságával járt el, így a 2021. év elején az állatok élelme elfogyott, így a három ló és a juh éhezett.

A tartásra alkalmatlan körülmények, a takarmány és ivóvíz hiánya miatt 2021 februárjában az egyik ló hosszas szenvedés után elpusztult, a többi állat pedig kórosan lesoványodott. A vádirat megfogalmazása szerint: "a terhelt által az állatokkal szemben alkalmazott bánásmód alkalmas volt arra, hogy az állatok maradandó egészségkárosodását, pusztulását okozza, rendőri intézkedés hiányában a maradék két ló is rövid időn belül elpusztult volna."

A Hatvani Járási Ügyészség az állatkínzás bűntette miatt benyújtott vádiratában a hanyag gazdával szemben felfüggesztett szabadságvesztés és az állattartói foglalkozástól eltiltás büntetések kiszabására tett indítványt, továbbá arra, hogy a komoly megpróbáltatásokat kiálló állatokat a bíróság kobozza el. A vádhatóság azt is indítványozta, hogy a bíróság kötelezze a férfit az eljárás során felmerült – 1 millió forintot meghaladó – bűnügyi költség megfizetésére. 

A vádlott a múlt év végi előkészítő ülésen bűnösségét a vádiratban leírtak szerint nem ismerte el, s nem mondott le a tárgyalás jogáról. Azóta a járásbíróság már két tárgyalást is tartott.

(Főoldali képünk illusztráció Fotó: Shutterstock)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában