Kábítószer

2023.05.26. 06:55

Fiatalokat sodornak veszélybe a drogdílerek Egerben is

A tudatmódosító pszicho­tróp anyagok tekintendők kábítószereknek. Azok, amelyeket törvényben szabályoznak, s a szabad használatuk különleges veszély a használójára, a társadalomra nézve egyaránt. A Wikipédia ekképpen határozza meg a fogalmát. A velük való kereskedelem büntetőjogi kérdéseit vizsgáljuk az alábbiakban.

Szalay Zoltán

Kábítószer-kereskedelem bűntettével és más, droggal összefüggő bűntények elkövetésével vádol a Heves Vármegyei Főügyészség négy férfit, írtuk meg.

A vádirat azt tartalmazza, hogy a vádlottak éveken át adták-vették és részben fogyasztották is az amfetamint, marihuánát. A kábítószer-fogyasztó elsőrendű terhelt 2019 januárjától 2021 júliusának végéig Egerben kábítószert értékesített, illetve adott át fogyasztásra több személynek. 

Kiderült, hogy az általa fogyasztott, illetve eladott amfetamin egy részét a 2021 júliusát megelőző időszakban az egyik vádlott-társától vásárolta az M3-as autópálya Gyöngyös és Hatvan közötti szakaszának egyik autós pihenőjében, vagy Gyöngyösön az egyik benzinkútnál. Marihuánát 2021 előtt két évig más vármegyéből vásárolt egy másik terhelt társa közre­működésével. 

A nyomozás rávilágított arra is, hogy a kábítószerek forgalmazásával több mint 1,7 millió forint bevételre tett szert. Vele szemben a deliktum minősített esete, jelentős mennyiségű kábítószerre elkövetett kábítószer-kereskedelem bűntette a vád. 

Két társát a bűntény alapesetének megvalósításával vádolja a főügyészség. A negyedrendű vádlottnak kábítószer-birtoklás bűntettével kell szembenéznie, hiszen egy éven át amfetamint és marihuánát vett az elsőrendű vádlottól, mindkét kábítószerből hetente legalább 5–5 grammot. 

A főügyészség mértékes indítványt tett arra az esetre, ha a vádlottak a bíróság előkészítő ülésén beismerik a bűnösségüket és lemondanak a tárgyaláshoz való jogukról. Az  elsőrendű vádlottra hét és fél év szabadságvesztés büntetés és nyolc év közügyektől eltiltás kiszabását indítványozta, s azt, hogy a törvényszék vele szemben több mint 1,7 millió forint erejéig rendeljen el vagyonelkobzást. 
Fontos tudni, milyen a hatásuk egyes kábítószereknek. Számos típusuk ismert, így az ópium és származékai, a kokain, a hasis, az LSD, a heroin, a kodein, a ketamin, a pszichotróp anyagok (nyugtatók, altatók és egyéb gyógyszerek), s 2012 márciusától a hazai jogrendszerbe bevezetett új pszichoaktív szerek. 

A kannabiszban lévő THC például károsan hat az emlékezetre, szorongást, pánikrohamokat idéz elő. Az amfetaminnak és származékainak a használata nyomán torzul a személyiség, gyakoribb az ingerlékenység, az agresszivitás, az érzelmi elsivárosodás. Nem kívánt következménye a csontritkulás, az ínysorvadás, és foghullással is járhat. 

A bulikon italba csempészett Gina nevű szexdrog miatt a szerről mit sem tudók elvesztik a tudatukat, nem tudják befolyásolni cselekedeteiket, illetve utána sem emlékeznek semmire. 

Érdemes és hasznos alaposan megfontolni, hogy e drogok élvezetével tönkre akarjuk-e tenni az egészségünket. Azontúl, hogy bűncselekmény miatt felelhetünk is fogyasztásuk, az értékesítésük okán a hatóságok előtt. 

A szerkereskedők komoly szankciókra számíthatnak. A Btk. a XVII. Egészséget veszélyeztető bűncselekmények című fejezetében, a 176–189. szakaszaiban szabályozza e deliktumokat. Köztük van egyebek között a kábítószer birtoklása, a kóros szenvedélykeltés, a kábítószer készítésének elősegítése, az új pszichoaktív anyaggal visszaélés, a gyógyszer, illetve egészségügyi termék hamisítása, valamint a kábítószer-kereskedelem. Utóbbi bűntett elkövetője az, aki kábítószert kínál, átad, forgalomba hoz, vagy azzal kereskedik. Alapesetben kettőtől nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. 

Ha mindezt bűnszövetségben, hivatalos vagy közfeladatot ellátó személyként, e minőséget felhasználva vagy a Magyar Honvédség, a rendvédelmi szervek vagy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal létesítményében teszik, a szankció öttől tíz évig tarthat egy fegyintézetben. 

(Főoldali képünk illusztráció, forrás: Shutterstock.)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában