Közgyűlés után

2023.05.01. 20:00

Halálos balesetből, bűncselekményből és tűzből is több volt Hevesben

Beszámolókat hallgattak meg a megyei önkormányzat pénteki közgyűlésén.

Tóth Balázs

Tarnaszentmiklósnál tavaly októberben történt halálos baleset

Forrás: Ládi László/Heves Megyei Hírlap

Pénteken délelőtt ismét ülésezett a Heves vármegyei önkormányzat közgyűlése. Az első napirendben a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság beszámolóját fogadták el, amelyhez Mecser Tamás főkapitány szóbeli kiegészítést is fűzött, valamint egy prezentációt is bemutatott. Kifejtette, a tevékenység irányítási központjukhoz tavaly 21,5 ezer hívás érkezett, ami 6,6 százalékos emelkedés egy év alatt. A reagálási idő viszont 8 perccel 16 percre csökkent. A kisebb teleüléseken élők főleg a körzeti megbízottakkal találkoznak, fontos szerepük van a közrendvédelemben, bűnüldözésben. A 138 megyei KMB-s pozícióból 125 betöltött, reméli, a többire is sikerül embert találni. Közölt néhány bűnügyi, közlekedési statisztikát is.

A tavalyi 2111 elfogás rekord, az előállítások száma háromszázzal 1700-ra nőtt 2022-ben. A biztonsági intézkedések száma meghaladta a 700-at. A közlekedési balesetekben stagnálás van, a halálos áldozatok száma emelkedett. Sebesség túllépésből 40 százalékkal több volt tavaly., közel 1900 esetben intézkedtek. A kanyarodás szabályai megsértése miatt több mint ezer esetben vontak felelősségre járművezetőt, ez 200 százalékos növekedés. Az elsőbbségadás szabályait megsértők száma 400 százalékkal közel 1300-ra emelkedett. Az ittas vezetésért elkapottak száma 344-ről 431-re emelkedett. A biztonsági övek és gyermekülések használatát idén egész évben ellenőrzik, tavaly 63 százalékkal több esetben, majdnem 2900 alkalommal büntettek hanyag autóvezetőt emiatt.

A bűncselekmények száma 2010 óta csökkenőben van, tavaly majdnem hatezer volt, a növekedésben jelentős szerepet játszottak az internetes csalások. A közterületen elkövetett bűncselekmények kiemelten kezelt bűncselekmények (ilyenből 760 akadt) felderítési mutatója 75 százalékos, a nyomozás 80 százalékban eredményes, amivel országosan ötödik Heves, létszámarányosan akár első is lehetne (más területeken romlott az arány). A kármegtérülési mutató az elvárt feletti, 35,5 százalékos volt, ami a negyedik legmagasabb az országban. A főkapitány megköszönte a polgárőrség együttműködését, tavaly majdnem 49 ezer órát járőröztek a rendőrökkel közösen.

A főkapitány beszámolt arról, hogy tavaly a Füzesabonyi Rendőrkapitányság épületét 87,5 millió, a megyei rendőr főkapitányságot 595 millió forintból újították föl, tették energiatakarékosabbá.

A második napirendben a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság beszámolóját fogadták el, Csontos Ambrus dandártábornok köszönte meg a munkatársai munkáját, a közgyűlés támogatását. Kifejtette, büszke, hogy a törökországi földrengéshez küldött magyar mentőcsapat 41 tagja közül 4 Heves megyei volt.

A beszámoló szerint a tűzoltó készenléti egységek 2022-ben 3574 alkalommal vonultak káresethez, ebből 2179 tűzeset (ez 700-zal több mint 2021-ben), valamint 1395 műszaki mentés volt. Szabadtéri tűzesetekből 1039 volt, jelentősen nőtt a leégett terület nagysága. Három gyakorlatot is szervezett az igazgatóság. A hivatásos tűzoltó-parancsnokságok működési területén összesen 29 önkéntes tűzoltó egyesület tevékenykedik, a hivatásos tűzoltó-parancsnokságok minden egyesülettel kötöttek együttműködési megállapodást. Az önkéntes tűzoltó egyesületek 269 alkalommal vettek részt káresetek felszámolásában. Azokat akarják leginkább támogatni, ahol 20 percen kívülről érkezhet hivatásos segítség. Tavaly az ÖTÉ-k támogatására kiírt pályázaton 24 egyesület pályázott sikeresen, összesen több mint 18 millió forint támogatást kaptak.

A vármegye területén 2022-ben 1825 hatósági ellenőrzést végzett az igazgatóság. Az ellenőrzések 70 százaléka tűzvédelmi, 16 százaléka polgári védelmi, 14 százaléka pedig iparbiztonsági, fogyasztóvédelmi és piacfelügyeleti ellenőrzés volt. A kéményseprő ipari szolgáltatás hatósági felügyeleti ellenőrzéseinek száma az előző évhez viszonyított adatokhoz képest 20 százalékos növekedést mutat.

A harmadik napirendhez – a polgárőrök beszámolójához Völgyi Ferenc, a Heves Megyei Polgárőr Szövetség elnöke fűzött rövid kiegészítést. Kiemelte karitatív programjukat, melyet folytatni szeretnének idén is. Tavaly a megyében új polgárőr egyesület alakult Tófaluban, így 98 településen 100 szervezet működik, közel háromezer taggal. A probléma azonban az, hogy kevés a fiatal, csupán 300 ifjú polgárőr van a megyében, próbálják megszólítani a fiatalokat.

A Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtár igazgatója, Tőzsér Istvánné Géczi Andrea az írásbeli beszámolóhoz annyi kiegészítést fűzött, 103 kistelepülésen van jelen a könyvtár, ezzel a legnagyobb kulturális hálózat a megyében.

A Magyar Közút Nzrt. beszámolójához Szabó Zoltán igazgató elmondta, szeptember óta nem ők kezelik az M3 autópálya megyei szakaszát és az M25-öt. Kifejtette, 12 milliárd forintot fordíthattak 2022-ben fenntartásra és fejlesztésre, ami rekord. Ennek 80 százaléka állami forrás volt. A pénz negyedét fenntartásra, a többit felújításra fordították. Nincs minden út jó állapotban, szeretnék elérni előbb-utóbb, ha az utak 15 évenként felújítást kapnának. Dr. Végh Attila képviselő megjegyezte, a 3-as főút állapota tragikus, nem méltó egy számjegyű főúthoz, tudja, hogy ez nem a megyei igazgatóság hibája. Szabó Zoltán elismerte, hogy Gyöngyös és Detk között nem jó a burkolat, nem elég a kátyúzás, idén viszont nagy felületű javításra nem lesz forrás.

A Tisza-tavi Sporthorgász Nkft. ügyvezetője, Hegedűs Gábor szerint tavaly és a korábbi években is 100 ezer fölött volt a horgásznapok száma, telítettek a horgászhelyek. A horgászok tavaly 10 milliárd forintot mozgattak meg a tó térségében. Kiemelte, hogy a Tisza-tó horgászata önkormányzati kezelésben van, javasolta, hogy ez 2024 után is maradjon így. Kiemelte, idén bővítik a Heves megyei horgászhelyek számát, Sarud és Kisköre között, valamint Poroszló környékén.

A hetedik napirendben az elnöki jelentést fogadták el, amihez Végh Attila tett föl kérdést, látván, Juhász Attila Simon sokat dolgozik, mennyi szabadságot hozott át tavalyról? Az elnök elmondta, négy napot, de január elején ki is vette. Hozzátette, most sok volt a munka, azon dolgoztak, hogy a megyének jussanak fejlesztési pénzek. Nyáron tervez szabadságra menni, házfelújítást tervez, kevés is lesz a szabadság.

Elfogadták a tavalyi év gazdálkodásáról szóló beszámolót, a bevételek száz százalékban (651 millió forint), a kiadások 82 százalékban (646 helyett 529 millió forint) teljesültek. A 2022. évi beszámolók alapján az önkormányzat költségvetési maradványa 117 millió forint, a hivatalé 10,3 millió forint, ebből 42, illetve 9,7 millió a szabadon felhasználható. Néhány millió forinttal módosítani kellett az idei költségvetés kiadási és bevételi oldalait.

A 10. napirendben a belső ellenérzési jelentések elfogadásáról döntöttek, a 11-ben pedig megemelték 15 százalékkal az önkormányzati tulajdonú cégek közül három (Heves Megyei Területfejlesztési Ügynökség Nkft., Heves Megyei Térségfejlesztési Nkft. , Agria Térségfejlesztési Nkft.) ügyvezetőinek bérét, a Heves Megyei Fejlesztési és Koordinációs Nkft. Igazgatói teendőit ingyenesen látják el. Módosították a vármegyei átnevezések miatt az alapító okiratokat is.

Szó esett a bírósági ülnökökről is, akiket most kell jelölni, de a jóváhagyott jelöltek száma elmarad a szükségestől (költségvetési csalásos ügyekre kilencből nyolc van, munkaügyiből 12-ből 8, fiatalkorúak ügyeinél feltöltötték az ötös keretet). Az utolsó nyílt napirendi pont a vagyonnyilatkozatok benyújtásáról szólt, a kötelezettségének minden arra kötelezett eleget tett. Zárt ülésen a Telekessy-díjra jelölt személyekről határoztak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában