Podcast

2023.05.24. 19:57

Két milliót csalt ki a gyanútlan Heves vármegyei nőtől a kamukatona a neten

Heves vármegyében is szép számmal szedik áldozataikat a netes csalók. Heti rendőrségi podcastunkban ezúttal erről beszélgettünk Soltész Bálinttal.

HEOL

Többmillió forinttal károsította meg egy magát amerika katonának kiadó csaló azt a Heves vármegyei 51 éves nőt, aki a napokban tett feljelentést a rendőrségen ismeretlen tettes ellen. Soltész Bálint, a Heves Vármegyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője heti podcastunkban arról beszélt, hogyan előzhetjük meg az ilyen és ehhez hasonló eseteket. Felhívta a figyelmet arra is, hogy az unokázós csalókhoz hasonlóan az internetes szélhámosok is érzelmi húrokat pengetve igyekeznek átverni a gyanútlan embereket. Ne feledjük, nem csak másokkal történhet meg, legyünk óvatosak!

Korábban a heol.hu-n is beszámoltunk már arról hogy Hevesben is többen jártak ilyen módon pórul. Akkor egy vár megyénkből származó hetven éves hölgy  írt olvasói levelet szerkesztőségünknek, arról, hogya vált egy internetes csaló áldozatává.

Változatosak az előadott mesék, kifinomultabbak a módszerek, igyekeznek látszólag ellenőrizhetőek maradni az elkövetők, például felajánlják az utalás ellenőrzését, írtuk meg a napokban. Az egyik tipikus módszer, amikor az eredetiekre megszólalásig hasonlító álweboldalakat hoznak létre, például pénzintézetek, csomagküldők, szolgáltatók oldalait másolják, ahol elkérik az áldozatok adatait, amelyekkel aztán vissza tudnak élni:

Podcast-csatornánkat az Apple-termékeiden bárhova magaddal viheted. Kövess minket ott, vagy a Spotify-on!

(Főoldali képünk illusztráció, forrás: Shutterstock)

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában