Állatkínzás

2023.05.30. 17:25

Kukacok leptek egy kutyát, amit az állatvédők hoztak el Dollytól, többen kápolnai koncertje törlését kérik

Többen azt kérik, hogy a kápolnai falunapra tervezett Dolly koncertet mondják le. Az állatvédők szerint beköptek a legyek egy ellátatlan, sebesült kutyát az énekesnőnél.

Szabadi Martina Laura

A Noé Állatotthon után dr. Pápai Ákos egri önkormányzati képviselő (Mi Hazánk Mozgalom) is azt kéri Berecz Kálmántól, Kápolna polgármesterétől, hogy a szombati falunapra tervezett Dolly koncertet mondják le. Az ügy előzménye, hogy az énekesnő menedzserének ingatlanában Gyöngyösön egy kutyákat szaporító telepre bukkantak állatvédők. Az állatok a saját ürülékükben éltek, és tetemeket is találtak az ingatlanon. Az állatok elszállításának napján, a Gyöngyösi Állatmentő Alapítvány beszámolója szerint, az énekesnő megjelent az ingatlanban és az intézkedés előtt 9 kutyát elvitt a helyszínről. Emiatt feljelentést tettek, és eljárás van folyamatban a III. kerületi rendőrkapitányságon.

– Azt kértem Berecz Kálmántól, hogy mindezek fényében gondolja át, szerencsés-e most megtartani a koncertet. Azt mondta, mérlegeli a helyzetet – osztotta meg portálunkkal dr. Pápai Ákos.

Kérdésünkre Berecz Kálmán azt mondta, természetesen foglalkoznak az üggyel és a kéréssel, jelenleg egyeztetnek és fontosnak tartják az állatvédelmet.

Mint ahogy azt megírtuk, a kutyákat a telepről több állatmenő szervezet helyezte el. Időközben az énekesnőtől is elhozták az említett 9 kutyát. Az Állatmentő Szolgálat Alapítvány beszámolója szerint vasárnap mentek a 9 állatért, de végül 10 kutyát hoztak el Dollytól. Az egyik állatot a beszámolójuk szerint megtámadta a többi, s ellátás híján vasárnapra már beköpték a legyek, a lárvák kikeltek és a seb körül élve ették a kutyát.

„Boldogan szaladgáltak a brutális kezeletlen vérömlenyes fülű bulldogok, de az is, akinek egészen biztos, hogy a szemét el kell távolítani. A pár nappal ezelőtt a többi kutya által szétharapott kutyus kicsit bágyadtabb volt, bár nem is csoda, hiszen kezeletlenségből fakadó gyulladás és a fájdalom nem kellemes, főleg nem akkor, ha a kutya testét már a nyüvek kezdik ellepni és őt elevenen megenni.  Az állatok mind elhanyagoltak és soványak, borzasztóan büdösek és egyik sem kapott a jeles csütörtök óta állatorvosi ellátást, pedig kellett volna.  A rendőrség szerint pedig állatkínzásra utaló jel nincs. Teljesen véletlenül vettünk észre egy kisebb szállítóboxban megbújó francia bulldogot. Mind a kettő füle vérömlenyes, gyulladt és gennyedzik. Megkérdeztük, hogy hát ő mégis, hogyan került ide? – írta az alapítvány a posztban.

Beszámolójuk szerint azt a választ kapták a tizedik kutyával kapcsolatban, hogy nem tudják, hogyan került oda. „ Bedobták.” Ám az alapítvánnyal egy állatorvos is volt, s így a chipet leolvasták.

– Egyedi azonosítója alapján egyértelmű volt, hogy a pár napja kialakult történethez köthető. Az igazságot szerintem sose fogjuk megtudni. Ennek pedig egyetlen oka az lesz, hogy hatóságok folyamatosan követik el a hibákat.  Ezek a szerencsétlen, beteg kutyák el lettek hozva, megmentés címszóval, ki lettek rakva az udvarra aztán kaptak enni és inni. Szenvedésük a mai napig nem lett se tompítva, se kezelve, sőt a helyzet is csak rosszabb lett, hiszen összeverekedtek, ami szintén nem lett orvosolva. Ezek az állatok mind állatkínzás áldozatai, mindnek azonnal orvoshoz kellett volna kerülnie. Borzasztóan el vagyunk keseredve. Ha a hatóságok nem védik meg őket, akkor ki fogja? Mi van akkor, ha van esetleg egy 11. vagy 12. szenvedő állat, akinek segítségre van szüksége? Dolly miért nem vitte el állatorvoshoz ezeket az állatokat? Miért nem nyújtott segítséget annak, akit nála tépett szét a többi kutya? – írta a posztban az alapítvány.

Telefonon az énekesnőt is megpróbáltuk elérni, azonban kérésünkre azt a választ kaptuk, hogy nem tudják adni Dollyt, mert éppen elfoglalt. Kérdéseinket az üggyel és a fentiekkel kapcsolatban így eljuttattuk írásban a telefonszámára. Amint válasz érkezik, beszámolunk róla. Többek között arról kérdeztük, hogy mi a véleménye az ügyről, hogyan szerzett tudomást az állatok elkobozásáról, és miért érkezett a helyszínre. Arról is érdeklődtünk, hogy milyen megfontolásból vette magához a 9 említett kutyát, illetve ha nem ismerte az állatokat, akkor miért éppen azt a kilencet. 

A rendőrségnek is feltettük kérdéseinket azzal kapcsolatban, hogy a múlt héten történt házkutatás során milyen körülményekkel szembesültek.

– A Budapesti Rendőr-főkapitányság III. Kerületi Rendőrkapitányság járőrei egy állatkínzás gyanúja miatt tett bejelentést ellenőriztek Óbudán 2023. május 25-én és 26-án. A rendőrök adatgyűjtést végeztek, de bűncselekményre utaló körülmény nem merült fel. Eljárás a III. Kerületi Rendőrkapitányságon nem indult – írták válaszukban.

Egyébként az Állatmentő Szolgálat Alapítvány tájékoztatása szerint az egyik, szemsérült állat szemét kedden sürgősségi beavatkozással távolítják el, a kutya a Vahur Állatvédő Egyesület gondozásában van.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában