Elítélték

2023.05.29. 20:00

Külföldről olcsón vett műszaki cikkeket ígért a csaló, majd pedig köddé vált

Nagyobb kárt okozó, üzletszerűen elkövetett csalás bűntette és más bűncselekmények az elmúlt hét hétfőjén érdemi döntést hozott az Egri Járásbíróság. A vádlottat három rendbeli csalás bűntette miatt a bíróság egy év hat hónap szabadságvesztésre és 250 napi pénzbüntetésre ítélte.

S. S.

Hoszné dr. Nagy Tímea bíró, az Egri Törvényszék sajtószóvivője portálunkat arról tájékoztatta, hogy az egri B. E-vel szemben kiszabott szabadságvesztés végrehajtását a bíróság két év próbaidőre felfüggesztette. A napi tétel összege 1.500 forint, így a pénzbüntetés összege 375 ezer forint.

A három férfi sértett közül kettőjük polgári jogi igényének helyt adott a bíróság, a harmadikét egyéb törvényes útra utasította. Rendelkezett még a bíróság a bűnjelről és bűnügyi költségről is. Az ítélet – a polgári jogi igény kivételével – jogerős.

Ami pedig magát a cselekményt illetti, a bíróság megállapította, hogy a vádlott rendszeres haszonszerzésre törekedve követte el a bűncselekményeket. Így 2020-ban – pontosabban meg nem határozható időben – több alkalommal, összesen kétmillió 240 ezer forintot vett át az egyik sértettől, megtévesztve őt azzal, hogy televíziókat és egyéb műszaki cikkek kedvező áron vásárol meg neki, s a pénzt a vámügyintézés költségeire kérte.

B. E. 2021 június-júliusában – több alkalommal – összesen 218 ezer forintot kért és kapott a másik sértettől. Neki azt állította, hogy kedvező áron tud OLED típusú televíziót beszerezni számára. A sértett a vádlottban megbízva a kért összegeket átadta. A terhelt azonban a televíziót nem vásárolta meg, a pénzt nem fizette vissza, a sértett számára pedig elérhetetlenné vált.

A harmadik esetben a sértett 2021 július és augusztus hónapban összesen 74 ezer forintot adott, hogy egy LG típusú televíziót vásárolhasson neki a terhelt. Mindhárom cselekményre érvényes azonban, hogy a vádlottnak a valóságban sem szándéka, sem lehetősége nem volt az ígért televíziók és műszaki cikkek megszerzésére. 

(Főoldali képünk illusztráció Fotó: Shutterstock)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában