Megszüntetett eljárás

2023.05.19. 10:11

Megrovást kaptak, mert nem fizettek jogdíjat az eladott pendrive-ok után Hevesben

A megrovással a bíróság vagy az ügyészség helytelenítését fejezi ki a jogellenes cselekmény miatt, és felszólítja az elkövetőt, hogy a jövőben tartózkodjon bűncselekmény elkövetésétől.

HEOL

Megszüntette az eljárást és megrovást alkalmazott az Egri Járási Ügyészség abban a bűnügyben, ami szerzői jogok megsértésének vétsége miatt volt folyamatban egy interneten kereskedő házaspárral szemben - tájékoztatta portálunkat pénteken dr. Konkoly Thege László sajtószóvivő ügyész. A két gyanúsított egy webáruházon keresztül elektronikus adathordozók és adattárolók, köztük pendrive-ok értékesítésével foglalkozott. Az árut Csehországból szerezték be, de a termékeket Magyarországon forgalmazták. A Nemzeti Adóhivatalnál lefolytatott nyomozás tárgyát 138 olyan 64 gigabájtos pendrive képezte, melyet a terheltek évekkel ezelőtt országszerte kiszámláztak és elküldtek a megrendelőiknek, de nem fizették meg utánuk a magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesületnek járó szerzői jogdíjat, ez esetben az úgynevezett „üreshordozói jogdíjat”, amit az Artisjus vonatkozó közleménye 32 gigabájtos felett darabonként 2 ezer 286 forintban határozott meg.

A Büntető Törvénykönyv értelmében megrovásban kell részesíteni azt, akinek a cselekménye az elbíráláskor már nem veszélyes, vagy olyan csekély fokban veszélyes a társadalomra, hogy vele szemben a legkisebb büntetés kiszabása vagy más (felelősségre vonásra irányuló) intézkedés alkalmazása is szükségtelen. A megrovással a bíróság vagy az ügyészség helytelenítését fejezi ki a jogellenes cselekmény miatt, és felszólítja az elkövetőt, hogy a jövőben tartózkodjon bűncselekmény elkövetésétől.

A bűncselekményre dr. Konkoly Thege László közlése szerint akkor derült fény, amikor az illetékes vámigazgatóságok ellenőrzés alá vontak néhány csomagot, és megállapították, hogy az annak tartalmát képező adathordozókon nincs rajta a jogdíjfizetést tanúsító hologramos matrica. Emiatt a pendrive-okat rögtön le is foglalták.

Az összességében 300 ezer forintot meghaladó vagyoni hátrányt a gyanúsítottak a büntetőeljárás során megtérítették, sőt e mellett több százezer forintnyi költségátalányt is fizettek a sértett egyesület részére. Az ügyészség erre, valamint az eljárás egyéb körülményeire tekintettel azt állapította meg, hogy a terheltek esetében fennállnak a megrovás alkalmazásának törvényi feltételei, ezért ezt az intézkedést alkalmazta a házastársakkal szemben.

Dr. Konkoly Thege László arról is beszámolt, hogy a szerzői jogról szóló törvény szerint a rádió- és a televízió-szervezetek műsorában sugárzott, a saját műsort vezeték útján a nyilvánossághoz közvetítők műsorába belefoglalt, valamint a kép- vagy hanghordozón forgalomba hozott művek szerzőit, előadó-művészi teljesítmények előadóművészeit, továbbá filmek és hangfelvételek előállítóit műveik, előadó-művészi teljesítményeik, illetve filmjeik és hangfelvételeik magáncélú másolására tekintettel megfelelő díjazás illeti meg. Ezt a díjat az irodalmi és a zenei művekkel kapcsolatos szerzői jogok közös kezelését végző szervezet állapítja meg a többi jogosult közös jogkezelő szervezeteivel egyetértésben.

Mint közölte, a díjat az üres kép- és hanghordozó gyártója, külföldi gyártás esetén pedig a jogszabály szerint vám fizetésére kötelezett személy, illetve az azt belföldön először forgalomba hozó személy köteles az irodalmi és a zenei művekkel kapcsolatos szerzői jogok közös kezelését végző szervezethez a vámkezelés befejezésétől, illetve a forgalomba hozataltól számított nyolc napon belül megfizetni. A jogdíj megfizetéséért az adott hordozó összes belföldi forgalmazója is egyetemlegesen felel.

(Főoldali képünk illusztráció Fotó: Shutterstock)
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában