Jogerős ítélet

2023.05.30. 20:11

Mellbe szúrta ismerősét Hevesben a férfi, elmeállapota miatt enyhítették a büntetését

Egy évvel, két és fél esztendei börtönben letöltendő szabadságvesztésre enyhítette a Debreceni Ítélőtábla dr. Háger Tamás vezette tanácsa a büntetését annak a Heves vármegyei, ludasi férfinak, aki két éve majdnem megölte az ismerősét.

Sz. Z.

A kedden a Debreceni Ítélőtáblán megtartott tárgyalásról portálunk kérésére Berényiné Fórizs Ildikó sajtótitkár adott tájékoztatást.

Az elsőfokú bíróság, az Egri Törvényszék az idén januárban hozott határozatában O. B. vádlottat emberölés bűntettének kísérlete miatt 3 év 6 hónap börtönbüntetéssel sújtotta és mellékbüntetésül négy esztendőre eltiltotta a közügyek gyakorlásától. Megállapította, hogy a terhelt nem bocsátható feltételes szabadságra.

A törvényszék dokumentumának indokolásában történeti tényállásként az szerepelt, hogy a vádlott 2021 júliusában németországi munkahelyéről látogatott haza, s Ludason a testvére a saját házában adott neki szállást. Az egyik este O. B. mámoros állapotban magához vett egy kést, azzal az udvaron tartózkodó ismerősét nagy erővel mellkason szúrta, majd elmenekült a helyszínről. A váratlan támadásnak utóbb nem tudta okát adni. A megtámadott nyolc napon túl gyógyuló sérülést szenvedett, a sérülése akár a halálához is vezethetett volna.

A vádlott és a védője a törvényszék döntését megfellebbezte, így került az ügy másodfokú eljárásba.

A Debreceni Ítélőtábla a mai határozatában úgy indokolt, hogy az az elsőfokú bíróság helyesen állapította meg a vádlott bűnösségét és törvényes volt a cselekmény minősítése is. Ám megállapította, hogy az elmebeli állapota súlyos fokban korlátozta O. B. beszámítási képességét, ezért enyhítette a másodfokú bíróság a szabadságvesztés-büntetést. Egyebekben az elsőfokú döntést helybenhagyta. Az ítélőtábla a döntéshez hozzáfűzte, hogy egyébként ilyen esetben a büntetés korlátlan enyhítésére is lehetőség van, erre azonban a tanács nem látott alapot. A vádlott a cselekményét jól érzékelhetően megbánta. Egészségi állapota rendeződött a letartóztatása alatt. Az ítélet jogerős.

(Főoldali képünk illusztráció Fotó: Shutterstock)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában