Bűncselekmény

2023.05.20. 11:27

Napokig őrizte brutálisan megölt anyját Gyöngyösön: az utóbbi évtizedek legszörnyűbb ügye

Súlyos testi sértés és emberölés bűntettében mondta ki bűnösnek 1984 áprilisában a Heves Megyei Bíróság büntetőtanácsa a 34 éves gyöngyösi Zs. J.-t, aki brutálisan agyonverte az édesanyját. Ahogyan a halálba küldte őt, és ahogy utána viselkedett, az Alfred Hitchcock Psycho című filmjét idézi. Ám annak hősével ellentétben Zs. esetében a személyiségtorzulása az örökös italozásra volt visszavezethető.

Sz. Z.

Az elmúlt négy évtized kiemelt Heves vármegyei bűnügyei között méltán kap helyet ez a kegyetlen gyilkosság

A vádlott a bírósági tárgyaláson semmit sem tagadott. Tettének súlyosságát az alkoholtól eltompult agya talán fel sem volt képes fogni. Bevallása szerint 1970 óta nap mint nap azzal töltötte idejét, hogy szorgalmasan ürítgette a pálinkás-, sörös- és borospoharakat. Emiatt az élettársa is útilaput kötött a talpára. Ezután a szülei lakásában élt, s még gyakrabban látogatta a kocsmákat. Amikor „begőzölt”, otthon állandósultak a veszekedések. Főleg az újabb italokra követelt pénz miatt. 

– Legtöbbször amiatt lettek az afférok, mert anyám nem látta el rendesen a házimunkát – emlékezett a tárgyaláson Zs., rendszerető fiúként feltüntetve magát. 

A perlekedésekor ökölcsapásokkal is nyomatékot adott óhajának. Szülőanyja akkor került igazán kiszolgáltatott helyzetbe, amikor 1983 februárjában a férje, a család feje elhunyt. Sorozatosakká váltak a jókora veréssel kísért összeszólalkozások, az asszony sokszor a szomszédokhoz, ismerősökhöz volt kénytelen menekülni. 

Azután 1983. szeptember 29-én az alkalmi munkából élő vádlott reggel dolgozni ment, s este ismét csak pityókásan tért haza. Ám anyjával együtt újból felkerekedett, hogy pénzzé tegyenek egy kisrádiót. Mikor visszatértek a lakásba, a férfi eldugta a pénzt, de erről később megfeledkezett, s az anyjától követelte az összeget. Mivel az nem adhatta elő, haragjában a férfi többször megütötte, majd a földön fekvő asszonyba jó párszor bele is rúgott. Az anyja orrcsonttörést és jobb oldali sorozat-bordatörést szenvedett. 

A szomszédok hívták ki a mentőket és a rendőrséget. Zs.-t őrizetbe vették, de 72 óra után kiengedték. Felelőtlen döntés volt, hiszen november 25-én a terhelt, másnaposságtól szenvedve, az egész napot otthon töltötte. A szülője bevásárolt, majd szomszédolni ment. Este érkezett haza, s a fia felelősségre vonta, hogy merre járt ilyen sokáig. A vita végére a vádlott újból erőszakkal tett pontot. 

– Többször arcon ütöttem a bal szeme alatt, a szájánál –vallotta Zs. – Elesett. A földről felemeltem, s mondtam neki, hogy menjen lefeküdni. Másnap reggel, amikor felkeltem, már halott volt... 

Az orvos szakértő megállapította, hogy az áldozatot nemcsak ütések, hanem rúgások is érték, a fia fojtogatta is. Az ezutáni viselkedéséről Zs. a bíróság előtt a következőket mondta: 

– Amikor észrevettem, hogy az anyám meghalt, elmentem inni. Nem mertem szólni sem a szomszédoknak, sem a testvéremnek, mert tudtam, a haláláért én vagyok a felelős. 

A szombat éjszakát, a vasárnapot egy szobában töltötte a halott asszonnyal. A gyilkosságot hétfőn délután a vádlott lánytestvére fedezte fel, a szokásos látogatásakor. 

A Heves Megyei Bíróság büntetőtanácsa Zs. J.-t halmazati büntetésül 15 esztendei börtönnel sújtotta. Mellékbüntetésként 10 évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától. Elrendelte a vádlott kényszergyógyítását is, s a rá korábban kiszabott és próbaidőre felfüggesztett négy hónap szabadságvesztés végrehajtását. 

A vádlott az ítéletet tudomásul vette, a védője enyhítésért fellebbezett. 

(Főoldali képünk illusztráció, forrás Shutterstock.)
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában