Csakazértis

2023.05.16. 13:29

Rendszámmal trükköztek a dormándi férfiak, többször is lebuktak

A hatóság tagjai a helyszínen leszereltették, majd elvették a rendszámot.

HEOL

A gépjárművekkel való közlekedéssel kapcsolatosan nem csak az úton való haladás szabályainak megszegése vezethet bűncselekmény elkövetéséhez. A törvény tiltja például azt is, ha valaki a használat előtt az autó egyedi azonosítására alkalmas jeleket eltávolítja, vagy ha a kocsival kapcsolatos hatósági ügyintézés során hamis adatokat közöl a nyilvántartó hatósággal.

A Büntető Törvénykönyv rendelkezése szerint, aki rendszámot eltávolít három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. Egy gépjármű rendszáma ugyanis az autó egyedi azonosító jelének minősül - tájékoztatta portálunkat kedden dr. Gubala Ádám Miklós helyettes sajtószóvivő ügyész.

Mint közölte, a Füzesabonyi Járási Ügyészség vádat emelt két férfival szemben. A vád szerint az egyikük autóját a hatóság már több éve kivonta a forgalomból. A vádlottak ezzel nem foglalkoztak és idén februárban egyikük dormándi házában egy, az adott gépjárműhöz hivatalosan nem köthető rendszámot helyeztek fel a kocsira azért, hogy azzal a fővárosba menjenek. A vádlottakat Budapesten a rendőrök intézkedés alá vonták, mely során megállapították, hogy az autón nem az eredeti forgalmi rendszám van. A hatóság tagjai a helyszínen leszereltették, majd elvették a rendszámot.

Az egyik férfi nem tanult az esetből, így nem sokkal később egy újabb – az autóhoz szintén nem köthető – rendszámot szerelt fel a járműre, amivel ezúttal már egyedül indult Gyöngyösre. A rendőrök ott is igazoltatták, melynek során kiderült, hogy ez a hatósági jelzés sem egyezik a jármű eredeti rendszámával, így azt is elvették.

A járási ügyészség az egyik elkövetőt két rendbeli, míg társát egy rendbeli bűncselekmény elkövetésével vádolja. A vádhatóság vádiratában pénzbüntetés kiszabására tett indítványt a rendszámtáblákkal trükköző férfiakkal szemben.

(Főoldali képünk illusztráció Fotó: Shutterstock)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában