Becsapós

2023.05.17. 11:25

Volt, aki hiába várta a kifizetett 3 milliós traktorát Hevesben, átverték az online csalók

Nem kell találkozni az áldozatokkal, több célpontot lehet megkörnyékezni, milliós károkat is okoznak az online csalók.

Tóth Balázs

A csalások fele már az interneten zajlik, mondta el Kocsis Irén, a Heves Vármegyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Alosztályának vezetője egy keddi sajtó háttérbeszélgetésen. Az online térben elkövetett bűncselekményekről szóló tájékoztatón elmondta, ennek oka az, hogy könnyebb elkövetni, ismeretlenül maradhat az elkövető, korlátlanul lehet hirdetni, legendákat kitalálni. Ezekből mindig vannak újabbak, illetve korábbiakat hasznosítanak újra.

Utóbbiakról elmondta, változatosak az előadott mesék, kifinomultabbak a módszerek, igyekeznek látszólag ellenőrizhetőek maradni az elkövetők, például felajánlják az utalás ellenőrzését. Az egyik tipikus módszer, amikor az eredetiekre megszólalásig hasonlító álweboldalakat hoznak létre, például pénzintézetek, csomagküldők, szolgáltatók oldalait másolják, ahol elkérik az áldozatok adatait, amelyekkel aztán vissza tudnak élni. Aki ilyen oldalakra mutató linkeket kap, az inkább ne kattintson rájuk, győződjön meg az eredeti, hivatalos oldalak tartalmáról is. Ma már nem olyan egyszerű kiszűrni ezeket az oldalakat, hiszen míg korábban tört magyarsággal fogalmazott, hibákkal teli levelek, üzenetek érkeztek a felhasználókhoz, most hibátlanul írt levelekben érkeznek a hamis linkek. A másik fajtája a csalásnak, amikor telefonon keresik meg a csalók a gyanútlan áldozatot, magukat cégek hivatalos alkalmazottainak kiadva, s így csalják őket lépre. Van, amikor olyan alkalmazást telepíttetnek okostelefonokra, számítógépekre, amelyekkel aztán átvehetik az irányítást az eszközök fölött és megszerezhetik a becsapott emberek pénzügyi adatait. A pénzüket aztán elutalják, sokszor olyan emberek számláira, akik engedik használni a csalóknak a saját számláikat, innen azonban tovább is utalják a pénzt főleg külföldi bankokba. Utóbbiak közöt vezetnek az ukrajnaiak, de van, amikor sikerül visszafordítani a pénzt.

Kocsis Irén egy kérdésre elmondta, egy használt ruhás alkalmazás is felkerült a csalók listájára, de ennek a cégnek az alkalmazása egyébként biztonságos, gond akkor lehet, ha a kommunikációt kiterelik az alkalmazásból és személyesen veszik föl a kapcsolatot az áldozatok az elkövetőkkel.

Elterjedtek a társkeresős csalások is, ezek nemfüggetlenek és mindegyik korosztály érintett. Általános mese, amikor a csaló azt adja elő, hogy rajta kívül álló okok miatt nehéz helyzetbe került, anyagi segítségre van szüksége. Egész nagy összegeket is ki tudnak csalni az áldozattól, akikre adott esetben rokonaik sem tudnak hatni. A csalók gondosan ügyelnek arra, hogy a személyes kapcsolatfelvétel (telefon, skype, találkozás) meghiúsuljon.

Szintén a csalások egyik válfaja az apróhirdetéses csalás, ennek értéke a néhány ezer forinttól a több milliósig terjed, volt, aki 3 milliós traktorát várta hiába. Nem csak az előre utalás, hanem az utánvétes vásárlás sem mindig biztonságos. A hirdetők, miután megkapták a pénzt, eltűnnek.

A csalásoknak nem csak magánszemélyek, hanem cégek, önkormányzatok is áldozatul eshetnek, mint arra volt példa Hevesben is. Ilyenre tipikus példa, maikor egy partner nevében keresik meg az adott társaságot, hogy megváltozott az email-címük, bankszámlaszámuk, s kérik, ezen keressék őket. A probléma akkor keletkezik, amikor ennek nem járnak utána az áldozatok.

Kocsis Irén elmondta, régebben az unokázós csalások mentek, ezek sem tűntek el, a közelmúltban két hetven év feletti gyöngyösi nőt környékeztek meg azzal, hogy fiukat Szlovákiában elfogták bűncselekmény miatt és 3, illetve 12 millió forint óvadék ellenében engednék el őket. Az asszonyok nem dőltek be, hanem értesítették fiaikat és a rendőrséget is. Az unokázós csalók jól szervezett bandák, egy részük külföldön, másik részük itthon tevékenykedik. Jó, ha a megkeresett személyek értesítik a rendőröket, mert így lesz információjuk arról, merre tevékenykednek épp, illetve a pénz kérése már kísérletnek számít. Az unokázós csalók és az online csalók között minimális az átfedés, utóbbiak közt egyre több a képzettebb ember, jó informatikai ismeretek szükségesek a végrehajtáshoz.

Előfordul egyébként, hogy a bankkártyaadatokat egy rendes fizetés során szerzik meg a csalók és próbálnak visszaélni velük. Kocsis Irén szerint éppen ezért virtuális számlát, kártyát használni, illetve PayPalt és egyéb hasonló szolgáltatásokat használni, így korlátozott lesz a veszteség.

Az áldozatok segítéséről az alosztályvezető elmondta, tanácsadásra, szakmai segítségre is számíthatnak az átvert személyek, illetve jogi segítséget is kaphatnak az Áldozatsegítő Központtól és a Szolgálattól, illetve itt kaphatják meg korlátozott időn (8 napon) belül az áldozati státuszt igazoló dokumentumot is, ami jogi segítségnél, illetve például iratok pótlásánál jöhet jól. Van mód segélyt is kérniük azoknak, akik a csalás következtében kilátástalan helyzetbe jutnak.

(Főoldali képünk illusztráció Fotó: Shutterstock)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában