Közúti veszélyeztetés

2023.06.07. 06:55

Addig rángatta a kormányt a zene ritmusára, míg fejreállt az autó Kerecsendnél

Egy vármegyénkbeli fő úton közlekedő, négy utast szállító sofőr egy darabig szabályosan, a 90 kilométer/óra megengedett sebességhatárt is betartva közlekedett nappali jó látási körülmények között. Aztán "belebújt a kisördög", aminek eredményeként most vádlottként áll a bíróság előtt.

S. S.

Nagy baj lett a könnyelműségből

Forrás: Egri Járási Ügyészség

Hogy mégis mi vezetett ahhoz a balesethez, amiben egy személy 8 napon túl gyógyuló súlyos, míg egy másik utas maradandó fogyatékosságot okozó sérülést szenvedett, a Füzesabonyi Járásbíróság hivatott megítélni. Az ügyészség a balesetet előidéző sofőr, T. S. G. ellen maradandó fogyatékosságot eredményező közúti veszélyeztetés bűntette miatt emelt vádat. 

A bíróság június 5-én tartott előkészítő ülést. Az ott történtekről portálunk kérdésére Hoszné dr. Nagy Tímea bíró, az Egri Törvényszék sajtószóvivője elmondta: a Füzesabonyi Járásbíróságon folyamatban lévő büntető eljárásban – az előkészítő ülésen – a vádlott a bűnösség elismerésére vonatkozóan nem tett nyilatkozatot, vallomást sem tett. Erre tekintettel a bíróság tárgyalást tűzött ki.

A vádhatóság azt rója T. S. G. terhére, hogy a megengedett sebességhatáron belül haladva egyszer csak az utasait ijesztgetni akarta, ezért a jármű kormányát – a gépkocsiban hallgatott zene ritmusára – szándékosan jobbra-balra rángatta, ezzel utasait szándékosan közvetlen veszélynek tette ki. A veszélyből pedig tényleges baleset is lett, amikor is az egyik elkormányzás során a vádlott járművével lehaladt a jobb oldali útpadkára, majd onnan visszakormányozva elvesztette uralmát a jármű felett, a bal oldali útpadkára sodródott, ahol felborult.

A váddokomentum szerint a balesetben a járműben utazó sértettek közül egy személy 8 napon túl gyógyuló súlyos, míg egy személy maradandó fogyatékosságot okozó sérüléseket szenvedett.

A közúti veszélyeztetés büntetése
Az egyik, közlekedési ügyekben gyakran eljáró egri ügyvéd portálunknak azt mondta, hogy a közúti veszélyeztetés szándékos bűncselekménynek számít, ezért a jogalkotó is igen szigorú büntetést alkalmaz. Nem ritka a letöltendő szabadságvesztés, emellett az elkövetővel szemben a bíróság járművezetéstől eltiltást is alkalmaz. A bűncselekmény súlyosabban minősül, ha súlyos testi sértést, még súlyosabban, ha maradandó fogyatékosságot, súlyos egészségromlást vagy tömegszerencsétlenséget, ennél is súlyosabban, ha halált, legsúlyosabban pedig, ha kettőnél több ember halálát, illetve halálos tömegszerencsétlenséget okoz.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában