Balesetek

2023.06.01. 06:55

Ketten is meghaltak az elmúlt héten Hevesben, mert nem használták a biztonsági övet

Az ittas vezetés is gondot okoz még mindig.

HEOL

Az elmúlt héten vármegyénk közútjain 11 személyi sérüléssel járó közúti közlekedési baleset történt, melyből kettő eset halálos, egy eset súlyos sérüléssel, nyolc eset pedig könnyű sérüléssel végződött. Ezen esetek során összesen 17 fő szenvedett sérülést. Mindezt a rendőrség közölte honlapján.

A közlemény szerint balesetben megsérült személyek közül két fő gépjárművezetőként és nyolc fő utasként úgy sérült meg, hogy nem használta a biztonsági övet. Sajnos közülük kettő fő életét is vesztette.

A baleseti okok között a sebesség hibás megválasztása, az elsőbbségi jog meg nem adása, kanyarodási szabályok megsértése, követési távolság be nem tartása, illetve figyelmetlen, gondatlan vezetés is szerepelt - írja a police.hu.

Vármegyénk közlekedésbiztonsági helyzetének javítása, a balesetek megelőzése érdekében a rendőrség felhívja a figyelmet, hogy gépjárművet vezetve vagy abban utasként elöl vagy hátul tartózkodva, lakott területen kívül és belül egyaránt kötelező a biztonsági öv használata! Erre azért van szükség, mert egy baleset során ez az eszköz képes arra, hogy megakadályozza a gépjárműben tartózkodók járműből történő kiesését, illetve hogy az esetlegesen bekövetkező sérülések súlyossági fokát enyhítse.

Adatok igazolják, hogy a biztonsági öv életet menthet, most meg is mutatjuk, hogy igen! - írták április végén a borsodi rendőrök a police.hu oldalon. Egy Mezőkövesd közelében történt balesetben a sofőr épségben szállt ki a járművéből, ami a jármű a felfordult. A helyszínen készült fotókon is jól látszik, az autó megpördült, majd a feje tetején állt meg. A férfi mindezek ellenére sertétlenül szállt ki a járműből. Nem véletlen, a sofőr használta a biztonsági övet - írják a rendőrök.

A helyszínelés elsődleges adatai szerint 2023. április 19-én 6 óra 30 perc körül egy személygépkocsi a 253-as számú főúton haladt Mezőkövesd irányába, amikor a sofőr nem az út- és forgalmi viszonyokhoz igazította járműve sebességét, és egy előzés után az autó lesodródott az útról. A kocsi megperdült, majd a tetején állt meg. A közlekedési baleset következtében személyi sérülés nem történt. A Mezőkövesdi Rendőrkapitányság vizsgálta az anyagi káros közúti közlekedési balesetet.

A 2021-es statisztikai adatok azt is kimutatták, ha a gépjárműben utazók közül 10 százalékkal többen kötötték volna be magukat, akkor 65 ember nem halt volna meg közlekedési baleset során, ennyien hazatérhettek volna a családjukhoz.

A Magyar Rendőrség CSAT(T)LAKOZZ! elnevezéssel országos kampányt indított, amelyben felhívja a figyelmet a biztonsági öv és a gyermekülés helyes használatára, azok egyértelmű fontosságára. A kampányhoz a gyermekbaleseti- és sürgősségi ellátás fejlesztése kiemelt kormányzati programot vezető Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet is csatlakozott, hiszen közös cél az emberi élet, a testi épség és az egészség megóvása - olvasható a police.hu oldalon.

Kérnek továbbá mindenkit, hogy ittasan ne üljenek a volán mögé, mert már a legcsekélyebb mértékű alkohol - vagy drog - fogyasztása is jelentősen növeli a baleseti kockázatot.

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában