Lopás

2023.09.18. 09:58

Békésen aludt otthon, s mire felébredt, kifosztották a pétervásárai sértettet

Több helyre is betört a visszaeső tolvaj Pétervásárán, a kifosztástól sem riadt vissza.

Heol.hu

A fotó a lopási cselekmények egyikével kapcsolatos ügyben készült a rendőrség helyszíni szemléjén

Forrás: Magyarország Ügyészsége

Az Egri Járási Ügyészség kifosztás bűntette – és több, különböző lopási cselekmény – miatt emelt vádat egy 26 éves férfi ellen. A vádirat szerint a férfi tavaly nyáron Pétervásárán lopási szándékkal megjelent a sértett ingatlanánál, majd meg sem állt addig a szobáig, ahol a sértett aludt. A vádlott az alvó sértett melletti szekrényről elvett egy telefont, azután távozott a lakásból, így fosztotta ki a sértettet. A férfi a készüléket később ismeretlen személynek eladta – tájékoztatta portálunkat a helyettes sajtószóvivő ügyész.

Azt is megtudhattuk, hogy a vádirat szerint a vádlott 2022 telén a fenti településen bement több idegen udvarra is, majd a távollévő sértettektől különböző dolgokat – többek között szerszámokat – lopott el, amiket jórészt eladott. A különös visszaesőnek minősülő férfi letartóztatásban várja a bíróság előkészítő ülését. Az ügyészség a vádiratában arra tett mértékes indítványt, hogy amennyiben a vádlott az előkészítő ülésen beismeri a bűnösségét és lemond a tárgyaláshoz való jogáról, a bíróság vele szemben 4 év szabadságvesztést szabjon ki és 4 évre tiltsa el őt a közügyek gyakorlásától.

Aki idegen dolgot mástól azért vesz el, hogy azt jogtalanul eltulajdonítsa az általános vagyon elleni bűncselekmények körébe tartozó lopást követ el. Ezzel szemben vagyon elleni erőszakos bűncselekménynek minősülő kifosztást követ el az, aki az idegen dolgot jogtalan eltulajdonítás végett – egyebek mellett – védekezésre képtelen (például alvó) személytől veszi el. A két cselekmény annyiban azonos, hogy mindkettőt jogtalan elvétel útján lehet elkövetni, ennek módszere azonban a kifosztás esetében speciális. Ehhez képest jelentős különbség van a büntetési tételek között, hiszen a lopást alapestben két évig, a kifosztást azonban egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztéssel rendeli büntetni a törvény – írta dr. Gubala Ádám Miklós helyettes sajtószóvivő ügyész.

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában