Tragédia

2023.09.18. 11:08

Felkavaró videó látott napvilágot az M3-ason történt halálos balesetről

Az M3-as autópálya Budapest irányába vezető oldalának 72-es kilométerében történt a tragédia.

Heol.hu

Mint arról korábban beszámoltunk, szeptember 3-án az M3-as autópályán 10 autó ütközött össze. A tömegbalesetben egy ember meghalt, hárman megsérültek. Az MKIF Magyar Koncessziós Infrastruktúra Fejlesztő Zrt.-t az esettel kapcsolatban megosztott egy videót, amelyen az látszik, hogyan és miért következett be a tragédia.

– Ez most egy nagyon szomorú poszt lesz és a szokásosnál sokkal közvetlenebb és hosszabb is. Sokat vívódtunk az elmúlt hetekben, hogy a következő videót közzé tegyük-e. Halálos balesetről készült felvételt, kegyeleti okokból soha nem adunk közre - de az, ami szeptember 3-án az M3-on történt, nem hagyott nyugodni minket  - kezdte Facebook-bejegyzésében az MKIF Zrt.-t.

Kiemelték, ez a halálos baleset ugyanis, – a felvételek alapján – odafigyeléssel elkerülhető lett volna. 

– Azért, hogy felhívjuk a figyelmet és így később esetleg megmentsük mások életét, arra sarkalt bennünket, hogy tiszteletben tartva az elhunyt emlékét és a család gyászát, de tájékoztassuk a közvéleményt. A baleset előtti pillanatokat megmutatjuk, de a balesetet magát már nem. Ott, kegyeleti okokból, megállítjuk a videót. A felvételen látszik, hogy esik az eső, a forgalom erős, sokan nem tartják a követési távolságot. Van, aki automata világítással közlekedik, így ilyenkor hátrafelé csak a féklámpa fénye világít - írták a posztban.

Hozzátették, a videó tanulsága szerint többen is egyszerűen nem az út és látási viszonyoknak megfelelően közlekednek. Úgy váltanak sávot, hogy nem várják meg, míg ezt biztonságosan meg tudják tenni – ezzel váratlan fékezésre kényszerítenek másokat. Emiatt és a kis követési távolság, valamint a nagyobb sebesség miatt úgynevezett fantomdugó alakul ki, miután többen fékezni kényszerülnek. Valós ok nélkül, de megáll a sor. Az álló kocsisort néhányan ki tudják kerülni - az utolsó pillanatban. Már itt is több balesetveszélyes helyzet alakul ki, míg végül valaki belemegy az egyik álló autóba. Koccannak. Az így kialakult forgalmi helyzetbe érkezik egy terepjáró, amely végül nem tud megállni és négy másik autót összetör, de ezt már nem mutatják meg.

Tanulság:
• egy pillanat alatt kész a baj,
• mindig az út és látási viszonyoknak megfelelően vezessünk,
• tartsuk be a követési távolságot,
• ha nedves, vizes az út, legyünk még elővigyázatosabbak,
• automata fényszóró helyett, kapcsoljunk rendes világítást! - kérték a közlekedőktől. 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában