Elismerés

2023.09.27. 13:55

Felrobbant egy egri ház, kimenekítette a bennlakót a kitüntetett tűzoltó

Az ,,Eger Kiváló Tűzoltója" kitüntetést idén Szabó Tamás címzetes tűzoltó zászlós vehette át, vele beszélgettek a Katasztrófavédelmi Magazinban.

Molnár Helga

Szabó Tamás címzetes tűzoltó zászlós kapta az „Eger Kiváló Tűzoltója” kitüntetést

Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

Államalapításunkra emlékezve díszünnepséget tartottak augusztus 20-án Egerben, a Dobó téren, amelyen az egri önkormányzat közgyűlésének elismeréseit is átadták. Az ,,Eger Kiváló Tűzoltója" kitüntetést idén Szabó Tamás címzetes tűzoltó zászlós vehette át. A zászlós a szolgálatban végzett precíz munkájával valamint a tűzoltási és műszaki mentési tevékenységen túl is nagyban hozzájárul az egri hivatásos tűzoltó-parancsnokság sikereihez.

Szabó Tamással, vagy ahogy a tűzoltók hívják, Szemivel beszélgettek a Katasztrófavédelem Magazin szeptemberi számában a tűzoltóságnál eltöltött éveiről és az elismerésről. Mint mondta, a hivatás iránti rajongása a sorkatonai szolgálata alatt kezdődött. Katona éveit Feldebrőn létesítményi tűzoltóként töltötte, és már akkor tudta, hogy egyszer hivatásos lesz. A leszerelést követően a civil szférában kezdett dolgozni, de jelentkezett tűzoltónak is. Az első próbálkozása nem volt sikeres, de nem adta fel, második nekifutásra, 1998-ban sikeresen felvételizett és beosztott tűzoltóként meg is kezdte a pályáját az egri tűzoltóságon.

2015-ben különlegesszer-kezelői tanfolyamot, egy évre rá pedig szerparancsnoki képzést végzett. Szavaiból kiderül, hogy rendszerint a magasból mentő gépjárműveken szolgál, így a közelmúlt viharai sok munkát adtak a létrás és emelőkosaras járműveknek is. Ha szükség van rá, akkor az egri hivatásos tűzoltó-parancsnokságon, illetve a füzesabonyi és a pétervásárai katasztrófavédelmi őrsön szerparancsnoki feladatokat is ellát. A zászlós a negyedévszázados szakmai tapasztalatával szolgálati csoportjának biztos pontjává vált, számos káresetnél bizonyította szakmai felkészültségét, rátermettségét.

Gyakorlati tapasztalatait a negyvenórás tűzoltó tanfolyamokon résztvevőkkel és az újonnan felszerelőkkel is megosztja. Több árvízi védekezésben is részt vett,
2010-ben Ócsanálosra, 2013-ben pedig Nyergesújfalura vezényeltek egy hétre.

– Megterhelő munka volt egész nap a homokzsákokat pakolni, de ez is szép emlékként maradt meg, tűzoltó társaimmal együtt minden tőlünk telhetőt megtettünk, hogy csökkentsük a károkat – idézte fel Tamás. Egyik legemlékezetesebb káreseteként pedig egy gázrobbanást emelt ki: gázszivárgás miatt egy egri ingatlanban akkora detonáció történt, hogy a ház gyakorlatilag megsemmisült.

– A helyszínre érkezve rémisztő látvány fogadott bennünket, de azonnal elkezdtük a ház lakójának a keresését. Szerencsére sikerült őt élve kimenteni a szétvetődött házból, a bútorzat és a törmelékek alól – tette hozzá.

A mostani kitüntetés kapcsán pedig úgy fogalmazott: nagyon nagy öröm és megtiszteltetés számomra, hogy elöljáróim engem javasoltak erre az elismerésre, és a város vezetői pedig nekem adományozták ezt a címet.
– Jövőre leszek ötvenkét éves, és huszonhat évi tűzoltói szolgálattal rendelkezem majd. Gyakorlatilag az életem felét a tűzoltásnak szenteltem, mindig is szívesen szolgáltam szeretett városom és környéke biztonságát, hiszen itt élek boldog családban feleségemmel és gyermekemmel, akik mindig megértéssel fogadták el és büszkék voltak hivatásomra – zárta gondolatait Szemi.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában