Ez már nem kispályás "játék" volt

2024.06.16. 09:00

90 milliós kárt okoztak telefonok, előfizetések rendelésével

Az Egri Törvényszéken különösen nagy kárt okozó, üzletszerűen, bűnszövetségben elkövetett csalás bűntette és más bűncselekmények miatt folyamatban lévő büntető eljárásban a bíróság június 11-ére tűzött ki tárgyalást, ám azt el kellett napolni, mert a vádlott nem jelent meg – közölte portálunkkal a törvényszék sajtószóvivője, Hoszné dr. Nagy Tímea bíró.

Sike Sándor

H. T. és társaival szemben a Heves Vármegyei Főügyészség emelt vádat, amelyben egyebek között megállapítja: a másodrendű vádlott – társaival szándékegységben – valós fizetési szándék nélkül  előfizetői szerződéseket kötött különböző telefonszolgáltatók weboldalán keresztül, amelyekhez többnyire nagy értékű mobiltelefonokat és ahhoz tartozó SIM-kártyát is rendelt változó mértékű kezdő részlet kifizetésével. A terhelt a valótlan szerződésekhez jogtalan haszonszerzési célzattal valós személyek személyes adatait  használta fel, amely adatokhoz többféle módon jutott hozzá. 

Casual,Business,Man,,Freelancer,Online,Working,On,Laptop,Computer,And
Méregdrága teleofonokkal csaltak el majdnem 90 millió forintot
Méregdrága teleofonokkal csaltak el majdnem 90 millió forintot (Illusztráció)
Forrás: Shutterstock

Az online rendelt készülékek kiszállítását egy futárszolgálat és alvállalkozói  végezték. H. T. – a büntetőper elsőrendű vádlottja – az egyik ilyen alvállalkozó alkalmazottja volt. A  csomagokat eleinte a másod- és a negyedrendű vádlottak vették át, majd ugyanők felajánlották a futárnak, hogy fizetnek érte, ha az általuk  rendelt készülékeket nem a megrendelőként feltüntetett személynek, hanem nekik  adja át. 

További három "megrendelő" is bekapcsolódott az ügylerbe a főügyészség szerint, akik – az öt vádlott közösen – összesen  89 millió 986 ezer 33 forint kárt okoztak a telefonszolgáltatónak. A futár – az elsőrendű vádlott – összesen 119  alkalommal szállított ki csomagot 117 személy nevére szólóan a II–VI. rendű  vádlottaknak, ezzel a telefonszolgáltató sérelmére 55 millió 441 ezer 431 forint kár okozásában  működött közre. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!