Tippek sok esőre

2024.06.24. 13:55

A májusi eső aranyat ér, jutott belőle bőséggel Hevesben

Ajánlatos tehát figyelni a meteorológiai előrejelzéseket és azokat nagyon komolyan venni.

Molnár Helga

A viharos, sok csapadékot hozó májusi időjárás Heves vármegyét is elérte, május 20-a és 24-e között több alkalommal károkat okozott a nagy mennyiségben lehulló csapadék. Négy nap alatt a vármegye hivatásos, önkormányzati és önkéntes tűzoltói csaknem negyven alkalommal avatkoztak be a károk felszámolása érdekében – írja az e havi Katasztrófavédelem magazin.

Komoly károkat okoztak a májusi esőzések
Komoly károkat okoztak a májusi esőzések
Forrás: katasztrofavedelem.hu

Eger és Hatvan térségében jellemzően a felgyülemlett esővíz idézett elő veszélyes helyzeteket, Gyöngyös térségében a helyenként felerősödő szél fákat csavart ki a földből, illetve ágakat hasított le a fák törzséről, amelyek veszélyt jelentettek a közlekedőkre és a járművekre. A hirtelen nagy mennyiségben lezúdulót csapadék Eger több pincéjébe és aknájába befolyt, valamint összegyűlt a mélyebben fekvő parkolókban. A tűzoltók szivattyúval távolították el az olykor hordalékot is tartalmazó vizet. Volt olyan nap, amikor a vármegyeszékhely mellett lévő Ostoros településen egy óra leforgása alatt 67 és 75 milliméter eső hullott le, Andornaktályán pedig homokzsákokkal kellett védekezni a villámárvíz okozta károk ellen. Az ilyen jelenségek nem mindennaposak, de az utóbbi években egyre többször tapasztalja a lakosság a villámárvizek pusztító hatását. Éppen ezért egyre többen veszik komolyan az időjárás-előrejelzéseket. Sokan emlékeznek még a tavaly június 8-án történt tragikus esetre, amikor Gyöngyöstarjánban az utcákon hömpölygő víz két embert ragadt magával, akik életüket vesztették. Az idei májusi esős héten szerencsére sérülés sem történt, azonban a víz számos ingatlanban tett kárt, sarat és hordalékot mosott az udvarokra, a szél pedig épületelemeket tépett le lakóházakról, intézményekről.  

Ajánlatos tehát figyelni a meteorológiai előrejelzéseket és azokat nagyon komolyan venni. Fontos, hogy ne becsüljük le a természet erejét, például azzal, hogy mindenáron át akarunk kelni egy vízátfolyáson, holott már a bokáig érő, erős vízfolyás is ledöntheti a lábáról az embert. A térdig érő vízen gépjárművel sem tanácsos áthajtani, hiszen ha az autó légszűrőjébe víz kerül, a gépkocsi motorja leáll, de teljesen tönkre is mehet.  

Ha az extrém jelenséget megelőzni nem is tudjuk, de a károk csökkentéséért nagyon is tehetünk. Az ingatlanunk előtti vízelvezető árokban csak akkor használjunk gyomirtót, ha a vízelvezető betonozott, más esetben növényzet hiányában a föld fellazul, és a nagy esőzések során a sár eltömíti az árkokat és átfolyókat. Segíti a vízelvezetést, ha nem kerül hulladék a vízelvezető árokba, az odasodródott szemetet, hordalékot pedig összeszedjük. Ez egyébként az ingatlan tulajdonosának, illetve használójának a felelőssége. 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!