Hőségriadó idején

2024.06.19. 17:25

Hogyan kerülhetjük el a nyári közúti baleseteket?

A nyári tartós hőség megviseli a szervezetet és közlekedésbiztonsági szempontból is kockázatokat rejt. A nyári közúti balesetek elkerülhetőek, ha betartunk néhány szabályt és odafigyelünk magunkra.

Hornyák Réka

A Heves Vármegyei Rendőr-főkapitányság hívta fel a figyelmet Facebook oldalán arra, hogy a járművezetők és sok esetben a gyalogosok is kevésbé tudnak koncentrálni, valamint a megszokottnál figyelmetlenebbek is lehetnek a nagy hőség miatt. Ez a pillanatnyi figyelmetlenség pedig megnövelheti a reakcióidőt, ami sokszor a nyári közúti balesetek forrása lehet.  

Mint írják, a tartós magas hőmérséklet miatt a közlekedés résztvevői között jelentősen emelkedik a rosszullétek száma. A hőség gyengíti a szellemi erőkifejtést, egyeseknél tompaságot, másoknál pedig fokozódó ingerlékenységet, türelmetlenséget válthat ki. A gyalogosok jellemzően kevésbé néznek körül mielőtt az úttestre lépnek, vagy rosszul mérik fel a veszélyeket.

Ezen kockázatok ismeretével és néhány jó tanács megtartásával a nyári közúti balesetek megelőzhetők

A legjobb prevenció minden esetben a közlekedési szabályok megtartása, de elengedhetetlen a megváltozott időjárási viszonyokhoz való alkalmazkodás is. Felhívják a figyelmet arra, hogy aki nehezen viseli a meleget, ebben az időszakban lehetőleg ne üljön volán mögé. Ha feltétlenül szükséges elindulni, akkor mindig kipihenten vezessünk és gyakrabban álljunk meg felfrissülni. Fontos lépés, hogy előre tervezzük meg az útvonalunkat. 

Fogyasszunk kellő mennyiségű folyadékot, és mindig legyen a gépkocsinkban hűtött ásványvíz vagy üdítőital, hiszen egy-egy korty mindig felfrissíthet minket. Figyeljünk oda magunkra, legyünk türelmesek és tartsuk meg higgadtságunkat az utunk során. Vezessünk kicsit lassabban és tartsunk nagyobb követési távolságot! Ha bármilyen okból meg kell állnunk a gépjárművel, lehetőleg árnyékos helyen tegyük meg. 

Semmilyen esetben se hagyjunk egyedül gyermeket a parkoló járműben

Fő szabály, hogy soha nem hagyunk gyermeket vagy házi kedvencet az autóban, mely tűző napon parkol, még részben lehúzott ablakokkal sem. Ilyen esetben a gépkocsi utastere nagyon könnyen és gyorsan felforrósodik, a magas hőmérséklet következménye pedig a hőguta, ami halálos kimenetelű is lehet. Elindulás előtt pedig, a parkoló járművet alaposan szellőztessük ki, ha tehetjük, kapcsoljuk be a légkondicionálót. Csak akkor induljunk neki az útnak, amikor a jármű utastere kellően lehűlt, tanácsolják. 

(Főoldali képünk illusztráció, forrás Shutterstock)

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!