Személyi szabadság megsértése

2024.06.12. 10:30

Hajánál fogva vonszolta az utcán volt élettársát a férfi

Meg is ütötte a nőt, aki nem akart vele a lakására menni. Személyi szabadság megsértése a vád ellene.

Heol.hu

A Füzesabonyi Járási Ügyészség személyi szabadság megsértése bűntett miatt emelt vádat egy középkorú férfival szemben - közölte portálunkkal dr. Konkoly Thege László sajtószóvivő ügyész.

Young couple having a row
Megütötte, megrángatta a volt élettársát a férfi, személyi szabadság megsértése a vád ellene
Megütötte, megrángatta a volt élettársát a férfi, személyi szabadság megsértése a vád ellene
Fotó: Image Source / Forrás: GettyImages

A vád szerint a terhelt korábban hosszú időn át élettársi kapcsolatban élt a sértettel, akivel évekkel ezelőtt szakítottak. Tavaly nyáron viszont összefutottak az utcán, ahol közös gyermekeik kapcsán szóváltásba kerültek. A vitát a vádlott az otthonában akarta rendezni, ezért felszólította a nőt, hogy menjen haza vele. A volt élettárs ezt nem akarta, mire a férfi kétszer tarkón ütötte, majd megalázó módon vonszolni kezdte, és el is rángatta a lakásáig, ahonnan később, rövid beszélgetés után végül elengedte.

Személyi szabadság megsértése a törvény szerint

A Büntető Törvénykönyvben büntetni rendelt egyik bűncselekmény a személyi szabadság megsértésének bűntette. A törvényi tényállás szerint, aki mást személyi szabadságától megfoszt, bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. A miniszteri indokolás kimondja, hogy a szabad akarat kialakulásának, a minden kényszertől mentes emberi cselekvés biztosításának az érdeke része az általános emberi szabadságjogoknak, ezért szükséges büntetőjogi oltalmat biztosítani – többek között – a mozgás, a helyváltoztatás, a tartózkodási hely megválasztásának a szabadsága kapcsán. Aki másnak ezeket az emberi jogait bármilyen módon önkényesen korlátozza, büntetésre számíthat - ismertette a sajtószóvivő ügyész.

Hozzátette, a járási ügyészség a vádiratában azt indítványozta, hogy a bíróság ítélje pénzbüntetésre a sértett akaratát és személyi szabadságát semmibe vevő elkövetőt.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!