Előre eltervezték

2024.07.10. 11:24

Hangtompítós pisztollyal megölték és csomagtartóba rejtették a férfit egy elszámolási vita miatt Gyöngyösön

Sajtótájékoztatót tartott a Heves Vármegyei Rendőr-főkapitányság és Rétvári Bence miniszterhelyettes arról az ügyről, melyben 2022 őszén eltűntként keresték, majd egy csomagtartóban holtan megtalálták a huszonéves családapát. Rétvári elmondta, az elmúlt 4 évben minden gyilkost kézre kerítettek a magyar rendőrök.

Szabadi Martina Laura

– Az emberi élet a legfontosabb védendő érték, az emberölés az a bűncselekmény, amely ellen a legszigorúbban fel kell lépni – mondta Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes sajtótájékoztatón szerdán Egerben. Rétvári Bence és a Heves Vármegyei Rendőr-főkapitányság annak a 2 évvel ezelőtti ügynek a részleteit osztották meg, amikor egy fiatal családapát hetekig kerestek, később pedig egy autó csomagtartójában találták holtan.

Rétvári Bence miniszterhelyettes, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára
Rétvári Bence miniszterhelyettes, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára
Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

– Az elrettentés egyik fontos eszköze, hogy Európa legszigorúbb büntetőtörvénykönyve a magyar. Az elrettentés másik fontos eleme, hogy mindenki rendőrkézre kerüljön, aki emberölést követ el. Aki ilyesmit fontolgat, az ne kövesse el. Az elmúlt 4 évben Magyarországon minden gyilkos rendőrkézre került és büntetését tölti. Fontos a 100 százalékos felderítettség. Mindemellett az elmúlt másfél évtizedben 60 százalékkal csökkent az elkövetett bűncselekmények száma. Ennek eredményeképp kockázatosabb bűncselekményt elkövetni – ismertette Rétvári. A sajtótájékoztatón az is elhangzott, a vármegyében már 10 éve nincs felderítetlen emberölési ügy.

Rétvári Bence kitért arra is, hogy a hatékonysághoz egyrészt megfelelő jogszabályi háttérre van szükség, másrészt a rendőri munka becsületére. Mint mondta, éppen ezért két  jelentős béremelési hullám is volt az elmúlt években.

A rendőrség pedig együttműködik, az emberölés ritka, az ilyen esetekben plusz szakértői hátteret kapnak akár másik vármegyéből, vagy a fővárosból, ahol jelentős szakmai tudással rendelkeznek. Különleges erősítést kapnak a vármegyék a nyomozás során 

– magyarázta Rétvári Bence.

Elmondta, ma közel 3 ezerrel több rendőr van hazánkban, mint másfél évtizede. Megköszönte a vármegyei rendőrségek Európában is példaértékű eredményességét. Hozzátette, kevés ország mondhatja el magáról, hogy minden gyilkos rendőrkézre kerül. Céljuk, hogy Magyarországon biztonságban érezze magát mindenki, kivéve a bűnözők.

Péter Kálmán alezredes, a vármegyei bűnügyi igazgatósági vizsgálati alosztály vezetője ismertette, 2022 szeptember 2-án tett bejelentést egy fiatal nő. A férjét kereste, aki bizonytalan körülmények között indult Gyöngyösre, majd ott elérhetetlenné vált. Másnap megtalálták az autóját, a körülmények pedig arra utaltak, nem önszántából vált elérhetetlenné, emberölés gyanúja merült fel.

Kerestük a sértettet, az utolsó napjait próbálták rekonstruálni a kollégák. Bevetettünk drónokat, terepkutatást szolgálati kutyákkal, feltártuk és kihallgattuk üzleti, magánéleti kapcsolatait

 – idézte fel. Mindez annyi munkával járt egyszerre, hogy a szomszédos Borsod vármegyéből és a fővárosból, a készenléti rendőrség nyomozóirodájától is segítséget kaptak.

– Az elkövetéssel gyanúsított abasári testvérpár üzleti kapcsolatban állt a sértettel. Kihallgatásuk már az elejétől fogva gyanút keltett, egy személyautójukkal nem tudtak elszámolni. A járművet aztán szeptember 14-én Gyöngyösön, a Kenyérgyár utcában megtaláltuk a sértett holttestével a csomagtartóban. A testvérpárt még aznap elfogták, T. Gy.-t és T. S.-t. Az ügy teljes, minden részletre irányuló felderítése a múlt héten fejeződött be – mondta. Hozzátette, 50 tanút hallgattak ki ez idő alatt több alkalommal, és összesen 464 bűnjelet rögzítettek és foglaltak le. Mindez több tucat szakértő bevonásával zajlott. Egyértelműen kijelenthető mindez alapján, hogy a két személy gyanúsítható, így küldték vádemelésre az ügyet. Portálunk kérdésére elmondta, elszámolási vita volt az indíték.

– Azt is megállapítható, hogy a bűncselekményre előre készültek. Egy gyöngyöshalászi építkezésen történt, de az építkezést folytatták, így az aljzatbeton és a gipszkarton visszabontása után találtuk meg a lőszerhüvelyeket és a vérnyomokat. 

A büntetőeljárásban összesen 6 gyanúsított volt, sikerült feltárni, honnan szerezték a szovjet gyártmányú sportpisztolyt és a hangtompítót. 

Egy dunántúli férfipáros által jutottak a fegyverhez és a lőszerhez, őket lőfegyverrel való visszaélés miatt vontuk eljárás alá. A fegyver elkövetés utáni elrejtésében közreműködött egy hozzátartozó és egy barát, őket lőfegyverrel való visszaélés és bűnpártolás miatt vontuk eljárás alá – közölte a el az eljárás eredményét.


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!